Pia er klar til at demonstrere: - Vi skal have flere hænder i daginstitutionerne

Utilfredse forældre er klar til at indtage en lang række danske byer for at kræve bedre normeringer i vuggestuer og børnehaver.

Pia Tang Jørgensen står bag demonstrationen i Herning. Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

Om kort tid går tusindvis af forældre på gaden i 57 byer. Deres mål er at råbe politikerne op og få lavet en lov om, at der som minimum skal være et vist antal pædagoger til stede i vuggestuer og børnehaver.

Daginstitutionerne skal ikke bare være en parkeringsplads for vores børn.

Pia Tang Jørgensen, Herning

- Vi skal have flere hænder i daginstitutionerne, og vi skal kæmpe for at børnene får en meget bedre hverdag, så de kan udvikle sig. Daginstitutionerne skal ikke bare være en parkeringsplads for vores børn, siger Pia Tang Jørgensen, der er en del af styregruppen bag dagens demonstrationer.

Hun er arrangør af demonstrationen i Herning, som på Facebook har knap 500 tilmeldte.

- Jeg har lagt sindssygt meget tid i det her, og jeg har jo kun siddet med demonstrationen i Herning. I hele landet har forældre engageret sig og brugt oceaner af tid på at lave flyers, programmer og alt muligt andet der skal til for at organisere de her demonstrationer, siger Pia Tang Jørgensen.

00:14

Pia Tang Jørgensen har stået for at få demonstrationen i Herning op at stå. Her sætter hun ord på forældrenes utilfredshed med den nuværende normering i daginstitutionerne.

Luk video

30.000 forældre på barrikaderne

Forældreopråbet #hvorerderenvoksen ser på landsplan ud til at samle knap 30.000 personer. De fleste demonstrationer begynder klokken 13.00, og du kan se et interaktivt kort over alle de deltagende byer her. Kortet er lavet af styregruppen bag demonstrationerne.

Læs også Forældre kræver flere voksne og bakkes op af forskere

Utilfredsheden med de dårlige normeringer i landets daginstitutioner har længe ulmet blandt forældre og pædagogisk personale, og dagens markering er bare det seneste udtryk for, at mange forældre ikke er tilfredse med situationen.

I Herning har Pia Tang Jørgensen gjort hvad hun kan for at forberede dagens demonstration, og hun regner med, at mange er klar til at deltage.

- Vi er så klar, som man bliver. Jeg tror, de fleste er klar til at kæmpe for at få de bedste ting igennem. Det bliver spændende at se, hvordan det ender ud, siger hun.

Læs også Se billederne: Tusinder i demonstration for minimumsnormeringer

Overblik: En kamp om flere pædagoger i børnehaverne

Tusindvis af forældre ventes at gå på gaden lørdag, hvor der er arrangeret demonstrationer i en lang række byer. Forældrenes budskab er, at der er en akut mangel på voksne i landets vuggestuer og børnehaver.

 

Læs her om forældrenes krav, begrebet "minimumsnormeringer", og om hvor mange voksne der er i daginstitutionerne:

 

Hvad kræver forældrene?

Forældrene kræver, at der indføres minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Det betyder, at der skal være et loft over, hvor mange børn hver pædagog og pædagogmedhjælper skal tage sig af.

 

Konkret mener forældrene, at der højst skal være tre børn for hver voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne. Det samme anbefaler pædagogernes fagforening, Bupl.

 

Hvad mener politikerne om minimumsnormeringer?

I marts stemte Folketinget om et beslutningsforslag, der netop handlede om indførelse af minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Forslaget var fremsat af SF, som mener, at der højst bør være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne.

 

Forslaget blev stemt ned. Hele blå blok samt Socialdemokratiet stemte nej, mens Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet støttede SF's forslag.

 

Hvor mange voksne er der i daginstitutionerne?

I 2017 var der i gennemsnit 3,1 børn per ansat (pædagogisk personale) i landets vuggestuer og 6,2 børn per ansat i børnehaverne.

 

Det fremgår af en opgørelse fra Danmarks Statistik. Statistikken er dog blevet kritiseret - blandt andet fordi den medregner institutionernes ledere, som ofte bruger det meste af deres tid på andre opgaver end børnene.

 

Hvis man fraregner lederne, var der i 2017 i gennemsnit 3,3 børn per ansat i landets vuggestuer og 6,7 børn per ansat i børnehaverne.
    
Statistikken er desuden blevet kritiseret for at være misvisende, fordi den ikke tager højde for, at pædagoger holder pauser, har sygedage, er på efteruddannelse og laver administrativt arbejde. Reelt vil der derfor ofte være flere børn per ansat i institutionerne, end de tal der fremgår af de generelle opgørelser.

 

Dertil kommer, at der er store forskelle på normeringerne mellem de enkelte kommuner. Eksempelvis var der i 2017 i Jammerbugt Kommune 3,9 børn per voksen i vuggestuerne og 7,7 børn per voksen i børnehaverne. Samtidig var der i Fredericia Kommune 2,6 børn per voksen i vuggestuerne og 4,7 børn per voksen i børnehaverne. I begge tilfælde er lederne i kommunernes daginstitutioner medregnet.

 

Kilder: Folketinget, Danmarks Statistik, Børne- og Socialministeriet

Se mere
02:03

Pia Tang Jørgensen er en del af den gruppe, der har arrangeret demonstration i Herning for minimumsnomeringer til børn i daginstitutioner.

Luk video