På vej mod toppen: Mais politiske karriere startede på skolen i Kibæk

Mai Villadsen blev for første gang valgt til folketinget ved sidste års folketingsvalg.

Hun er klimaordfører for Enhedslisten og favorit til at blive en af partiets næste topfigurer.

Mai Villadsen fra Kibæk blev for første gang valgt til folketinget ved det seneste valg, og siden har hun haft travlt.

quoteDer var nogle unge folk i Enhedslisten. Især nogle unge kvinder, som jeg syntes, var seje, dengang jeg selv var teenager. Det er nok det, der gjorde, at jeg tænkte, at jeg også ville være med

Mai Villadsen, klimaordfører, Enhedslisten

- Jeg sidder rigtig mange morgener og drikker morgenkaffe med ministrene og snakker om, hvordan vi forhåbentligt skal gøre Danmark bedre. Det er noget, man skal gøre med ydmyghed, men jeg synes også, det er enormt spændende og sjovt, siger hun.

Startede i folkeskolen

Allerede i 2.g besluttede Mai Villadsen sig for at tage til København for at arbejde for Enhedslisten.

- Der var nogle unge folk i Enhedslisten. Især nogle unge kvinder, som jeg syntes, var seje, dengang jeg selv var teenager. Det er nok det, der gjorde, at jeg tænkte, at jeg også ville være med, forklarer hun.

Det var dog allerede på mellemtrinnet i folkeskolen i Kibæk, at hun blev grebet af det politiske håndværk.

Der var hun nemlig i elevrådet, og der var nogle barakker på skolen, som eleverne gik i. Det var de dog ikke tilfredse med, så eleverne startede derfor en underskriftsindsamling for at få dem fjernet og sendte den til byrådet.

- Det lykkedes. Det betød rigtig meget for mig, at vi som børn faktisk også havde en stemme. Jeg kan også huske, at der var nogen, der syntes, det var åndssvagt. Så jeg tror også lige, at jeg lærte, at nogle gange skal man bare trække lidt på skulderen og gøre det alligevel, fortæller hun. 

Stolte forældre

Mai Villadsens barndomshjem ligger i udkanten af Kibæk. Her kommer hun ofte, selvom hverdagen nu bliver brugt i hovedstaden.

- Jeg sørger for at komme hjem relativt ofte. Både fordi jeg godt kan lide maden, mine forældre laver, og at se min familie. Men også fordi det er rigtigt vigtigt at komme ud og se noget, der ikke bare er Christiansborg-boblen, forklarer hun.

Forældrene er da også stolte af hende.

- De første gange vi så hende i fjernsynet, der kunne man da mærke det i sin egen krop. Men så opdager man, at det klarer hun da egentlig fint, siger hendes mor, Lisbeth Villadsen.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Politik.