Oskar og Niels fik kun én times søvn på valgnat: - Verden stod på hovedet, da vi stod op

Donald Trump og Joe Biden kæmper om at få præsidentposten de næste fire år i USA. Valget følges tæt fra Herning.

Der blev fulgt tæt med morgenen igennem i det amerikanske præsidentvalg.
Der blev fulgt tæt med morgenen igennem i det amerikanske præsidentvalg.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

Øjne fra hele verden hviler på USA, når det skal afgøres, om det bliver den nuværende præsident, republikaneren Donald Trump, der fortsætter, eller om demokraternes Joe Biden skubber ham ud af Det Hvide Hus. I Herning ser både erhvervsfolk og studerende også spændte på situationen.

Arrangementet foregår på Herning Bibliotek, hvor en ekspert i USA sammen med biblioteket og erhvervsrådet i Herning og Ikast-Brande har sat fokus på duellen mellem Trump og Biden.

Meningen er at sætte fokus på, hvad det midt- og vestjyske erhvervsliv kan få ud af præsidentvalget, forklarer Charlotte Nytoft, der er USA-ekspert og arbejder som Senior Consultant i sin egen virksomhed, CNR Consulting, der arbejder med eksport til USA.

- Det, jeg prøver med det her arrangement, som jeg har arrangeret i samarbejde med biblioteket og erhvervsrådet i Herning og Ikast-Brande, er at prøve at sætte fokus på produktion til USA. Altså trække opmærksomheden ud fra hovedstaderne, København og Washington, og ud til de steder, hvor produktionen sker. Det er det, som de mennesker, der er her, har fokus på, siger Charlotte Nytoft, der har arbejdet i USA i 10 år og yderligere har samarbejdet med USA i 15.

Charlotte Nytoft tror, at Joe Biden ender som sejrsherre ved valget, og det er ifølge erhvervsdirektøren i erhvervsrådet i Herning og Ikast, Kenneth Mikkelsen (V), godt.

- Jeg tror, at den store forskel på, om det bliver den ene eller anden kandidat, der skal sidde i Det Hvide Hus, er forudsigelighed for vores erhvervsliv. Hvis der er noget, som er gift for et erhvervsliv, så er det uforudsigelighed. Det er det, der har været det største problem med Donald Trump i de sidste fire år, for der har vi ikke vidst, om det, han har sagt i dag, også gælder i morgen. Det tror jeg, at vi med Biden får en større forudsigelighed, siger Kenneth Mikkelsen.

Fra kælder til bibliotek

To af dem, som ikke er erhvervsfolk, men som alligevel har fundet vej til Herning Bibliotek onsdag morgen for at følge det amerikanske valg, er Oskar Østergaard og Niels Hvolbøl, som begge går i 3. G på STX i Herning.

De har dog ikke fulgt hele processen fra biblioteket.

- Jeg har set valg med min gode ven Niels i min kælder, hvor vi har fulgt valget fra klokken 23 og helt til nu kun afbrudt af en times søvn. Verden stod så på hovedet, da vi stod op, og Donald Trump var ved at vinde. Det ser det stadig ud til, selvom jeg håber, at Joe Biden kan få overtallet til sidst, siger Oskar Østergaard.

Både Oskar Østergaard og Niels Hvolbøl ville stemme på Joe Biden, hvis de kunne. Men netop hans modstykke, Donald Trump, er årsagen til, at valget denne gang er ekstra spændende.

- Det optager mig ret meget, fordi det valg, vi har i år, er meget anderledes i forhold til tidligere, fordi Donald Trump er så kontroversiel. Så derfor synes jeg, det er spændende at følge med i, om han bliver genvalgt eller ej, siger Niels Hvolbøl.

De to har fulgt nattens statistikker og meningsmålinger kun afbrudt af en times søvn. Men det er det hele værd for gymnasieeleverne.

- Det kan helt sikkert noget, især når vi sidder og ser på hver enkelt exit-poll. Det er meget interessant, når meningsmålingerne tager så meget fejl. Det er det, der gør, at det er så interessant at følge med hele aftenen. Det med, at man på få timer kan vende det hele rundt. Man har haft en fornemmelse af, at det ikke var et spørgsmål om, Biden ville vinde, men mere et spørgsmål om, hvor stort han ville vinde. Og lige pludselig sidder vi i en situation, hvor Trump kan vinde, siger Oskar Østergaard.

Lige nu er de to ikke ramt af trætheden. Men den skal nok komme, forudser de begge. Oskar Østergaard planlægger at sove et par timer, når han har fået fri fra skole, mens Niels Hvolbøl satser på at kunne holde sig kørende til i aften, så hans døgnrytme ikke bliver ændret.

Der var sat forsyninger op, så ingen gik kold under valget.
Der var sat forsyninger op, så ingen gik kold under valget.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

Bibliotekernes forpligtelse

At man har kunnet følge det amerikanske valg natten igennem på et bibliotek i Herning er helt logisk, forklarer Brian Bruhn, der er eventmager på Herning Bibliotek.

For ham har bibliotekerne i hele landet en forpligtelse til at fortælle om, hvad der sker i verden.

- Derfor skal vi selvfølgelig lave noget om det amerikanske valg, siger han og fortsætter:

- Men jeg synes faktisk, at det er endnu vigtigere nu, fordi det amerikanske valg viser, hvad det betyder, hvis man er polariserende og begynder at slås imod hinanden. Bibliotekerne står for, at vi forstår hinanden og forstår, hvad der foregår. Så jeg tror, det er endnu vigtigere nu, at vi er med omkring sådan noget her, så vi forstår, hvad der foregår – i stedet for enten at være for en og imod en anden, han om bibliotekets rolle i det amerikanske valg.

Vinder Joe Biden valget, bliver han USA's præsident nummer 46.