Nyt skred i brunkulslejerne i Søby

Ti hektar stort område i Søby Brunslejer ramt at skred

Formanden for Søby Brunskulsmuseum advarer nysgerrige mod at opsøge området, hvor det nye skred er sket
Formanden for Søby Brunskulsmuseum advarer nysgerrige mod at opsøge området, hvor det nye skred er sket

Et ti hektar stort område i brunkulslejerne i Søby, syd for Herning, blev tidligere på ugen ramt af et spektakulært skred, hvor meterhøje vandsøjler gennembrød jord-overfladen og fik jorden til at synke. 

- Skredet er sket i et større område, hvor der stort set aldrig kommer gæster. Men det vil også være forbundet med livsfare at gå ind i området, fortæller formanden for Søby Brunskulsmuseum, Jan Svendsen.

Det seneste skred i brunskulslejerne skete i 2013, og det kommer ikke bag på Jan Svendsen, at et stort område nu igen har været udsat for en såkaldt "sætning".

- Vi ved det kommer med jævne mellemrum. Men vi kan bare ikke sige, hvor og hvornår, siger museumsformanden. 

Gejserhuller

Fænomenet opstår når vandårerne borer sig gennem jord og sand og får undergrunden til at synke sammen. Når jorden er udhulet sprøjter vandet op gennem jorden via de såkaldte gejserhuller. 

- Det hele sker i løbet af ganske få sekunder, og det ser ret fantastisk ud. Når vandet først er brudt gennem sandet, bliver overfladen flere steder som kviksand, og så bliver det yderst risikabelt at færdes i området, fortæller Jan Svendsen.

Søby Brunskulsmuseum besøges hvert år af omkring 16.000 gæster. Og i følge museums-formanden får de nye skred ingen betydning for de mange rundvisninger, som kører seks måneder om året.

Sikre stier

- Vi kommer ikke i nærheden af stedet, hvor det seneste skred er sket. Tværtimod, bevæger vi os på de sikre stier og veje, når vi viser publikum rundt i området, siger Jan Svendsen.

Om de seneste ugers megen nedbør kan have fremkaldt det nye skred, har Jan Svendsen ikke noget bud på. 

- Umiddelbart har vi ikke nogen fornemmelse af, at vejret har indflydelse på de skred der er sket i brunskulslejerne, siger museums-formanden og peger på, at fænomenet kendes mange andre steder i verden.