Nyt kloaksystem giver besparelser til borgerne

Hos Herning Vand har de været med til at udvikle en software, som i sidste ende kan give besparelser hos borgeren.

I Herning vil de fremover blive bedre til at prioritere, hvornår vejen skal graves op. Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Det er svært at finde ud af, hvornår kloak- og vandrør skal skiftes, og hidtil har man måtte gætte sig lidt frem. Hos Herning Vand er der dog en ny løsning.

Sammen med softwarefirmaet Orbicon har de udviklet et helt nyt system, som i sidste ende kan komme din pengepung til gode.

- Det er et af de eksempler, hvor vi kan lave smartere løsninger og i sidste ende spare forbrugerne penge, siger Anders Tvegaard, der er divisionsdirektør i Orbicon.

Ved hjælp af kunstig intelligens og store mængder data om eksempelvis jordbundsforhold kan det nye system give et kvalificeret bud på, hvordan rørenes tilstand er. Alt dette foregår altså uden at brække asfalten op.

- Uden at bruge ret mange penge, får vi en meget mere bevidst prioritering, siger Benny Nielsen, der er afdelingsleder i Herning Vand.

Det kan give besparelser på mellem 5-15 procent.

- Der er flere spildevandsledninger i Danmark, end der er kilometer vej. Der ligger for over 500 milliarder kroner i undergrunden, og rigtig mange af de her rør skal skiftes indenfor en overskuelig fremtid, siger Anders Tvegaard.

I Herning fungerer systemet på kloakrør, men de arbejder på højtryk for, at det i fremtiden også skal virke på vandledninger.

Systemet er allerede solgt videre til Struer, Svendborg og Aabenraa kommuner, og firmaet håber også på at komme ud over landets grænser.

01:31 Luk video