Nyt it-system fejler: Borgere får ikke sygedagpenge til tiden

Kommunernes it-system til udbetaling af sygedagpenge er fuld af fejl, og det betyder at pengene bliver forsinket.

Alvorlige fejl og mange. Og mange af dem. Det er status på it-systemet KSD, som kommunerne tog i brug i løbet af sommeren til at udbetale sygedagpenge. Fejlene betyder, at mange borgere ikke får deres penge til tiden.

Alene i Viborg Kommune er det stort set hver dag, at de hører om manglende udbetalinger eller fejl i udbetalinger, fortæller Sanne Fløjgaard Boller, der er projektleder på it-systemet KSD.

- Senest i dag havde vi en sag om en borger, der søgte i starten af august, men stadig ikke har fået pengene. Sagen ligger hos KMD-support og er ikke blevet løst endnu, siger hun til DR P4 Midt & Vest.

Samme problemer oplever de i Herning Kommune. Og det går ud over retssikkerheden, siger direktør for Social, Sundhed og Beskæftigelse, Søren Liner Christensen.

- Jeg synes, at det retssikkerhedsmæssigt er betænkeligt, hvis borgerne får breve, de ikke kan forstå. Og det er heller ikke godt, hvis borgerne ikke får det beløb, de er berettiget til efter sygedagpengeloven. Alene usikkerheden om, hvorvidt man har fået det rigtige beløb, er i sig selv betænkeligt, siger Søren Liner Christensen til DR P4 Midt & Vest.

Frustrerede borger og medarbejdere

Det tærer på medarbejderne, at de manuelt skal rette alle fejlene og snakke med frustrerede borgere og virksomheder.

- Det har gjort noget ved trivslen i medarbejdergruppen de seneste måneder, siger Sanne Fløjgaard Boller, Viborg Kommune.

Hos Kombit, kommunernes fælles it-selskab, erkender projektdirektør Peter Lykke Egelund, at situationen er uacceptabel. Han lover, at alt nu bliver sat ind på at få løst problemerne.

- Vi kører en taskforce, hvor leverandøren sætter alle sejl. Det samme gør kommunerne og vi her hos Kombit som indkøber. Det var bedre i denne uge end ugen før, og det bliver bedre i næste uge end det var i denne uge, siger han.

Kombit forventer, at fejlene er rettet senest i april 2021.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Samfund.