Nye grønne og handicapvenlige busser er trillet ud på vejene i Herning

14 nye elbusser skal fremover transportere herningenserne rundt i byen på grøn manér. Det gælder både borgere på gåben og i kørestol.

Søndag var en fest dag på stationen i Herning. Her kunne kommunens 14 nye elbusser triller ud på de midtjyske veje for første gang. I dagens anledning var borgmesteren også kommet forbi for at få sendt busserne godt afsted.

- Det er en meget stor dag for vores kollektive trafik, siger borgmester Dorte West.

Busserne kommer til at give en årlig besparelse på 1100 ton CO2, og det svarer til syv procent af kommunens egen CO2-udledning.

Borgmester Dorte West synes, det er fantastisk, at Hernings nye bybusser kan være med til at nedbringe kommunens CO2-udledning.
Borgmester Dorte West synes, det er fantastisk, at Hernings nye bybusser kan være med til at nedbringe kommunens CO2-udledning.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Men det er ikke kun klimaet, der kommer til at nyde godt af de nye busser. Det er også blevet nemmere for kørestolsbrugere at stige på og af bybusserne.

- Busserne er lavgulvsbusser og har en automatisk kørestolsrampe og automatisk fastspænding af kørestole, siger teknisk chef ved Tide Bus, Marco Pedersen, der står for busdriften i Herning.

En af dem, der kommer til at nyde godt af de nye handicapvenlige systemer, er Birthe Christiansen, der bruger en elektrisk kørestol til at bevæge sig rundt.

- Det bliver nemmere for mig. Jeg bliver fri for, at jeg skal have en taxa hver gang, jeg skal et eller andet. Jeg kan jo bare rulle ned at tage bybussen ligesom alle andre, siger hun.

Med busserne i drift lever Herning Kommune op til den klimasamarbejdsaftale, den har lavet med regeringen.

Elbusserne kommer til at kører i Herning midtby og i forstæderne.