Nye afgørende beviser i nytårsdrab ved Videbæk

Nye beviser er kommet frem i sagen om det såkaldte nytårsdrab, hvor en 54-årig kvinde blev fundet kvalt i sit udbrændte hus ved Videbæk 1. januar 2016.

I morgen tager tre dommere og ti nævninge ved Vestre Landsret stilling til om en 49-årig mand fra Herning er skyldig i drabet på Hanne Pedersen, der blev begået nytårsaften 2015.

På fire retsdage i sidste uge har i alt 28 vidner afgivet forklaring i landsretten. Det er 14 vidner færre end i byretten, men til gengæld er der to nye vidner blandt, som sad fængslet sammen med den tiltalte.

- Efter afgørelsen i byretten kom der nogle oplysninger frem, som, vi synes, er relevante. De vidneudsagn har også været afgivet i retten, siger Jesper Rubow, anklager ved Statsadvokaten i Viborg.

quoteDet er noget, der kan forstås som en form for tilståelse fra tiltalte. Om retten ser det på samme måde, det er så spørgsmålet nu.

Jesper Rubow, anklager, statsadvokaten, Viborg

I maj opsnappede politiet et brev, som en indsat angiveligt skulle smugle ud af arresten for den tiltalte. Brevet var ifølge anklageren skrevet som et forsøg på at rense sig selv. Det skulle ligne, at det var skrevet af den 'rigtige' drabsmand, som nu var flygtet ud af landet.

I retten har et af de nye vidner forklaret, at tiltalte har sagt, at det var lettere at slå Hanne Pedersen ihjel end at overføre penge til ham selv via hendes Mobilepay. Noget som den 49-årige også er tiltalt for.

- Det er noget, der kan forstås som en form for tilståelse fra tiltalte. Om retten ser det på samme måde, det er så spørgsmålet nu, siger Jesper Rubow.

Beviser knytter tiltalte til gerningsstedet

1. januar 2016 blev 54-årige Hanne Pedersen fundet i sit udbrændte hus ved Videbæk. Senere slog politiet fast at hun var blevet kvalt før nogen satte ild på huset.

- Som anklager er det min opfattelse, som byretten også kom frem til, at det er den rigtige mand, der er tiltalt i sagen. Det er ham, der har slået hende ihjel og sat ild til huset, siger Jesper Rubow.

I april i år blev den tiltalte idømt livstid for drabet, men ankede dommen til landsretten. Han nægter sig fortsat skyldig og går efter frifindelse.

- Som jeg ser det, er der nogle klare beviser, der knytter ham til gerningsstedet på det tidspunkt, hvor vi formoder, at drabet er sket, men det vil jeg ikke gå i detaljer med her, siger Jesper Rubow.

I modsætning til anklageren, lagde tiltaltes forsvarer, Charlotte Krarup, vægt på, at der er "en påfaldende mangel på beviser." Blandt andet i form af at der ikke er noget DNA, der knytter tiltalte til gerningsstedet.

Den tiltalte, som tidligere er blevet dømt for et lignende drab i Odder i 1997, har ikke villet afgive forklaring i landsretten, som han ellers gjorde i byretten.

Skyldsspørgsmålet bliver afsagt kl. 10 tirsdag i Vestre Landsret i Viborg.

Bevisførelsen er nu afsluttet i Vestre Landsret i Viborg. Efter anklager og forsvarers procedure mandag bliver skyldsspørgsmålet nu afgjort tirsdag.