Ny revolutionerende behandling giver håb for lungekræftpatienter

En ny revolutionerende behandling, hvor kroppen selv angriber kræftcellerne, er blandt årsagerne til, at langt flere danskere overlever lungekræft.

For 10-15 år siden var det stort set lig med en dødsdom, hvis man fik konstateret fremskreden lungekræft. Sådan er det ikke længere.

Forskning og nye behandlingsmetoder betyder, at langt flere patienter i dag lever med lungekræft.

- Der er sket en kæmpe udvikling inden for lungekræftområdet, og det er fordi, vi på grund af forskning bedre forstår biologien bag lungekræft, siger Halla Skuladottir, forskningsansvarlig overlæge på onkologisk afdeling  ved Hospitalsenheden Vest.

Forskerne har fundet ud af, at der forskellige former for lungekræft, som nu bliver behandlet på forskellige måder. 

Immunterapi er en revolution

Tidligere var den eneste behandlingsmulighed kemo- eller stråleterapi. Nu er der både målrettet behandling og ikke mindst immunterapi, som man for nylig er begyndt at bruge på onkologisk afdeling i Herning.

quoteImmunterapi er næsten en revolution inden for behandling af lungekræft.

Halla Skuladottir, forskningsansvarlig overlæge

- Immunterapi er næsten en revolution inden for behandling af lungekræft. Vi har løftet fem-års-overlevelsen fra kun at være omkring ti procent op til tyve, og vi er lige startet med at give den behandling, siger Halla Skuladottir.

Denne behandling får vores eget immunsystem til at genkende kræften og gå til angreb på den.

- Det er patientens egen krop, der egentlig behandler eller holder sygdommen i ro. Det er lidt for godt til, at vi tør tro på det, siger hun.

Kræft og overlevelse

Rygestop er aldrig for sent

Hvert år får knap 4.700 danskere konstateret lungekræft. Vil man undgå det, er det en god ide at stoppe med at ryge - uanset alder.

- Holder man op med ryge, når man er fyldt 60 år, kan man halvere sin risiko for at udvikle lungekræft, så det er aldrig for sent, siger den forskningsansvarlige overlæge.

Antallet af lungekræftpatienter er langsomt faldende, men på grund af rygning og visse luftforureninger kan lungekræft ifølge overlægen ikke blive udryddet.

Målsætningen er, at lungekræft ikke skal være noget, man dør af, men noget man kan leve med.

- Vi kommer nærmere og nærmere det mål med tiden, og lige nu udvikler vi en masse medicinske behandlinger.

Og her kommer indsamlinger som Knæk Cancer-ugen på TV 2 ind i billedet.

- Det hjælper i den grad at samle penge ind. Hvis ikke vi havde haft forskning, så var vi på præcis det samme sted som i midt 90'erne, hvor vi kun have kemo- og stråleterapi.

For 10-15 år siden var det stort set lige med en dødsdom, hvis man fik konstateret aggressiv lungekræft. Sådan er det ikke længere.