Ny kølende babylift skal hjælpe forældre til at tage afsked med dødfødte børn

Fødeafdelingerne i Herning og Holstebro får som de første i landet en ny babylift med kølesystem så forældre til dødfødte børn kan få ro til at tage afsked.

Forældre til dødfødte børn har brug for ro til at tage afsked med deres børn. Det kan være svært at få, når barnet skal være i et kølerum det meste af tiden. Nu har Hospitalsenheden Vest efter engelsk forbillede anskaffet sig en kølelift, der skal give forældre til dødfødte spædbørn mere tid og ro med barnet. 

- Det er et køleapparat som er i stand til via det her lille køleapparat, at sende kold luft ned til en madras hernede, som er i stand til at køle ned til otte grader. Det betyder, at vi har en mulighed for at give forældrene lov til at have deres barn hos sig på stuen, hvis de vil. Fordi barnet kan holdes koldt, siger Ann Fogsgaard, der er chefjordemoder i Hospitalsenheden Vest. 

Der er årligt ca. 400 dødfødte børn på landsplan. I hospitalsenheden Vest er tallet omkring 20-25 vurderer jordemoder Ann Fogsgaard. Hospitalsenheden har i første omgang indkøbt en enkelt kølelift. Gravide og fødende med komplikationer vil normalt blive sendt til Herning, så det er her køleliften bliver tilbudt. 

1:29
INTERVIEW: Jordemoderchef Ann Fogsgaard viser den ny kølelift frem. 

Hun viser køleliften frem, som ligner en helt almindelig babylift, hvis det ikke var for den blå slange, der går fra køleapparatet og ind i budnen af liften. I England har de fleste fødeafdelinger allerede brugt køleliften. Erfaringen er, at forældrene bedre kan få taget ordentlig afsked.

Foreningen Spædbarnsdød er glad for, at køleliften nu også bliver introduceret i Danmark. 

- Vi er utrolig glade for, at der nu kommer den her mulighed for forældrene, fordi vi ved, hvor essentiel den første tid med barnet er. Selve afskeden er simpelthen så vigtig for de her forældre. Ved ikke at have en cuddle cot (den engelske betegnelse red.), så skal du hele tiden have dit barn ned i kølerummet og op igen. Den her kølelift, som den nok kommer til at hedde på dansk, med den har forældrene muligheden for at kunne have barnet hos sig.

- Så kan de stille og roligt tage afsked. De kan invitere venner og familie ned, og vi ved at det betyder så meget. Vi skal huske at den her gruppe af forældre, de er i højrisiko for at udvikle kompliceret sorg. Så alt hvad vi kan gøre, som vi ved videnskabeligt virker forebyggende, det er jo det, vi skal tage fat i, siger Birgitte Horsten, der er sekretariatschef for Landsforeningen Spædbarnsdød.   

Et køleapparat forsyner et kølelegme under madrassen med kold luft.
Et køleapparat forsyner et kølelegme under madrassen med kold luft.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

I dag kommer børn, der dør ved fødselen i kapellet, hvor forældrene kan besøge barnet. Jordemoderchef Ann Fogsgaard mener fortsat nogle forældre vil vælge at besøge barnet i kapellet, men at køleliften vil give helt andre muligheder for at skabe ro om forældrene, der står i en meget svær situation.  

-  Det at vi kan gøre det, der føles rigtigt for forældrene, det tænker jeg er rigtig vigtigt. Det er forældre, som er i kaotisk situation, hvor de rammes af et væld af følelser, hvor det er rigtig svært at tage beslutninger. Så det at vi giver dem ro og tid til, at kunne træffe de beslutninger, de har brug for, det betyder noget på lang sigt, siger Ann Fogsgaard. 

1:48