Ny kampagne skal få flere unge til at uddanne sig til ingeniør

Der bliver i fremtiden stor mangel på ingeniører. Derfor vil Aarhus Universitet i Herning forsøge at skabe opmærksomhed omkring deres ingeniøruddannelser i Herning.

1-2-3 Ingeniør skal få landsdelens gymnasieelever til at opleve, at de har mulighed for tage en ingeniøruddannelse i deres lokalområde.
1-2-3 Ingeniør skal få landsdelens gymnasieelever til at opleve, at de har mulighed for tage en ingeniøruddannelse i deres lokalområde.
Foto: Aarhus Universitet, Herning

I 2025 vil der mangle 6.500 civil- og diplomingeniører på det danske arbejdsmarked, og det kan ramme midt- og vestjyske virksomheder særligt hårdt. 

Samtidig søger de unge ingeniørstuderende mod storbyerne, hvilket gør det svært for virksomhederne her i landsdelen at tiltrække arbejdskraft med de rette kompetencer.

En af de virksomheder er Hydract i Holstebro, der producerer ventiler. Lige nu er de ni ansatte, og tre af dem har de hentet til fra henholdsvis England, Aarhus og København. 

- Vi tænker meget over det, og det kan jo være, at de kompetencer, vi efterspørger, ikke kan findes i Danmark. Inden vi satte vores virksomhed op i Holstebro, var vi bekymrede for, om vi kunne tiltrække arbejdskraft med de rigtige kompetencer eller finde dem lokalt, fortæller Peter Espersen, der er stifter og direktør i Hydract.

Men uddannelserne til ingeniør findes faktisk her i landsdelen. Det gør den på Aarhus Universitets afdeling i Herning. Her har man sat gang i en kampagne, der skal gøre flere gymnasieelever interesserede i ingeniøruddannelsen.

- I Herning kan vi tilbyde diplom- og civilingeniøruddannelser af høj kvalitet og med en unik nærhed til underviserne. Dét vil vi gerne dele med landsdelens gymnasieelever, siger Anders Frederiksen, der er institutleder ved Institut for Forretningsudvikling og Teknologi ved AU i Herning i en pressemeddelelse.

Målet er at få flere unge mennesker til at uddanne sig til højtkvalificerede ingeniører, som efterfølgende kan få job i det lokale erhvervsliv.

Støttet med en million kroner

Projektet hedder 1-2-3 Ingeniør og skal over de næste fire år sætter rammen for mere 120 klassebesøg på uddannelsen, hvor gymnasieeleverne skal følge skræddersyede undervisningsforløb i tre dage. 

Projektet er blevet støttet af AUHE MidtVests Støttefond med en million kroner, da de ønsker at være med at at skabe og fastholde lokal arbejdskraft.

- Højtuddannet arbejdskraft er et vigtigt konkurrenceparameter for erhvervslivet i Midt- og Vestjylland. I en tid hvor der fortsat er rift om ingeniørernes kompetencer, er det derfor naturligt, at fonden støtter op om initiativet, siger Per Hessellund Lauritsen, der er bestyrelsesformand for støttefonden i en pressemeddelelse.

Nyheden om projektet glæder Peter Espersen, der gerne så, at han ikke behøvede at headhunte sin arbejdskraft fra England.

- Det hilser vi meget velkommen. En ting er, at vi kan tiltrække arbejdskraft, men det er også meget vigtigt, at vi kan skabe dem i området. Vi synes det er rigtigt klogt, for der bliver efterspørgsel på ingeniører, siger direktøren.

Besøgene på Aarhus Universitet i Herning vil blive tilbudt til gymnasieklasser i hele Midt- og Vestjylland.