Ny forskning: Værst med smerter flere steder i kroppen

En ny omfattende undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning viser, at mennesker med smerter flere steder i kroppen oftere sygemelder sig.

Mange mennesker klarer fint at have smerter i for eksempel nakken, lænden eller benene. De går stadig på arbejde, også selv om det gør meget ondt det pågældende sted. Det er langt værre, hvis der er smerter flere steder på samme tid, skriver Fagbladet 3F. Det viser en omfattende undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning. Den overrasker ved at dokumentere, at det ikke er styrken af smerter, der afgør, om folk magter at fortsætte på jobbet.

Samtidig viser projektet, at jo flere steder folk har ondt, des større er faren for, at de må sygemelde sig.

- De fleste klarer godt at have et hold i ryggen eller andre smerter, hvis det bare er lokaliseret til ét punkt i kroppen, siger fysioterapeut og adjunkt Søren Mose, der er hovedkraften bag undersøgelsen..

Over 3.700 personer mellem 17 og 65 år har deltaget. Og her svarer omkring halvdelen, at de har haft smerter mindst tre steder på samme tid.

Resultaterne viser, at læger og forskere måske skal til at se på smerter på en ny måde. Tit koncentrerer sig de kun om én del af kroppen, for eksempel lænden. De undersøger på lige netop det punkt.

- Men sådan er virkeligheden ikke for mange af de typiske patienter. De har ikke kun ondt ét sted, men på flere punkter, siger Søren Mose.

Projektet fra Herning vækker international interesse. Det er netop blevet omtalt i et tidsskrift om lidelser i bevægeapparatet - "BMC Musculoskeletal Disorders".