Nu skal ældres livshistorie gemmes digitalt

Herning Kommune vil i samarbejde med frivillige og virksomheden "Min Livshistorie" have ældre til at nedskrive og gemme deres livs minder digitalt.

Frivillige skal oplære Hernings ældre borgere i at bruge "Min Livshistorie". Foto: Min Livshistorie
Frivillige skal oplære Hernings ældre borgere i at bruge "Min Livshistorie". Foto: Min Livshistorie

Alle har en værdifuld livshistorie. Den er vigtig at få skrevet ned, imens vi selv husker den. Gemt, før den bliver glemt.

Herning Kommune, den private virksomhed Min Livshistorie og en lang række frivillige samarbejder om at løfte de ældres trivsel. Det sker ved introduktionen af et helt nyt it-værktøj.

Dét er grundtanken bag projektet ”Min Livshistorie”, som nu søsættes i Herning Kommune. Ideen er, at borgere lidt oppe i årene lægger vigtige fotos, videooptagelser, film og for eksempel tale fra deres eget liv ind i et program på computeren.

På den måde gemmes milepæle, mærkedage og vigtige informationer digitalt. Programmet ordner og sorterer så de forskellige elementer, så de kan vises for de ældre, hvis de på et tidspunkt bliver demente, glemsomme eller på anden måde vil have glæde af at blive mindet om det liv, de har levet.

- Når livshistorien gemmes på denne måde, giver det mange muligheder senere hen i livet. Redskabet kan også give anledning til gode samtaler med børn og børnebørn, søskende og venner, siger Anne Marie Søe Nørgaard, (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Herning Kommune.

Hun har store forventninger til det kommende projekt:

- Jeg er sikker på, at redskabet vil kunne øge de ældres livskvalitet. Livshistorien er selve grundstenen i ens identitet og selvforståelse og ofte jo også et vigtigt omdrejningspunkt for samværet med familie og venner, siger hun.

Frivillige allerede lært op IT-værktøjet

Livshistorien, som den er stykket sammen i it-programmet, vil også være et værdifuldt redskab for besøgsvenner og plejepersonale, som de ældre møder senere i livet. Da løsningen er web-baseret, vil det være muligt at dele sin livshistorie med pårørende, uanset hvor man befinder sig på kloden.

Med til at få projektet realiseret er cirka 40 frivillige fra kommunens aktivitetscentre. De er blevet oplært i at arbejde med Min Livshistorie.

Jeg er sikker på, at redskabet vil kunne øge de ældres livskvalitet. Livshistorien er selve grundstenen i ens identitet(...) Anne Marie Søe Nørgaard, (V), Herning Kommune. 

Efter nytår vil de starte arbejdet med at hjælpe borgerne med at få lagt blandt andet fotos og film ind i it-programmet. Det vil foregå på først aktivitetscentrene, og siden hen plejecentrene. Der er også sikret mulighed for, at for eksempel gamle smalfilm og optagelser på spolebånd kan lægges ind.

Bag Min Livshistorie står Per Egebjerg og hans it-team fra Herning. Han forventer sig meget af det nye redskab, som efter lanceringen vil blive rullet ud i resten af landet.

- Der har været meget stor interesse, allerede inden vi har taget redskabet i brug. Det har været et spændende forløb, hvor både virksomheden og Herning Kommune har lagt mange timer i at udvikle it-projektet, så det fungerer optimalt og giver de helt rigtige muligheder, siger Per Egebjerg.

Min Livshistorie kan foreløbig bruges på tablet – men inden længe vil programmet også kunne hentes til en almindelig computer.