Mulig ny læreruddannelse i Herning møder kritik

Politikerne på Christiansborg planlægger i øjeblikket at oprette en ny fri læreruddannelse i Herning. Det er dog ikke alle, der er lige begejstret for den idé.

2:23
Planerne om en ny privat læreruddannelse i Herning møder nu kritik. Den vil rive tæppet væk under flere af de eksisterende læreruddannelser i landsdelen. Forudser VIA.

Kort før jul kom det frem, at der nu ser ud til at tegne sig et flertal på Christiansborg, som ønsker, at Herning skal blive hjemsted for en ny fri læreruddannelse. Det blev mødt af glæde blandt lokale kræfter i byen, som længe havde kæmpet for netop sådan en uddannelse, men det er bestemt ikke alle i landsdelen, der synes lige godt om idéen.

Nu får planerne nemlig kritik fra formandskabet hos uddannelsesinstitutionen VIA University College, der frygter, at en sådan uddannelse vil rive tæppet væk under de eksisterende uddannelser.

- I det øjeblik man laver en konkurrerende læreruddannelser, som der nu er lagt op til i Herning, jamen så er der en reel risiko for, at der ikke længere vil være grundlag for de læreruddannelser, vi allerede har i forvejen. Det er desværre sådan virkeligheden ser ud, fortæller Jørgen Nørby, der er Venstre-politiker og næstformand hos VIA University College.

Uddannelser kæmper i forvejen med at rekruttere elever

VIA har i årevis kæmpet for at fastholde et grundlag for elever på læreruddannelser i mindre danske byer som Skive, Nørre Nissum og Holstebro. Mange årgange består kun af omkring halvt så mange studerende, som der er plads til, og derfor vurderer Jørgen Nørby, at der ikke skal falde mange flere fra, før det kan blive fatalt for uddannelserne.

- Det er mere rationelt at samle dem i store byer, som man ser andre steder. Det har VIA ikke gjort, og det ønsker vi ikke at gøre, men det kan vi blive presset til, hvis man trækker tæppet væk under os, fortæller Jørgen Nørby.

Også på Christiansborg findes der partier, der er imod planen om en ny privat. læreruddannelse.

- Når man vælger at lave en privat læreruddannelse, som bliver betalt af det offentlige, så trækker man jo tæppet på de andre uddannelser. Det synes jeg ikke er fornuftigt for læreruddannelserne og slet ikke for Midt- og Vestjylland, lyder det fra Signe Munk, der er folketingsmedlem for SF og valgt i Vestjyllands Storkreds.

Den skal tiltrække unge til fra hele landet

Siden 2013 har der været lokale kræfter i Herning, som har kæmpet for at få en ny fri læreruddannelse til byen. På Christiansborg har Herning-politiker Kristian Jensen fra Venstre været en af de bærende kræfter til forslaget.

Han mener, at der er brug for en ny læreruddannelse, som fokuserer især på almen dannelse.

- Jeg deler ikke den bekymring for den uddannelse, vi vil placere i Herning. Den skal tiltrække studerende fra hele landet. Selvfølgelig vil der også være nogle få fra Midt- og Vestjylland, der vil føle sig tiltrukket, men jeg tror mere, det kan blive en uddannelse, der trækker unge studerende til landsdelen frem for bare at fordele dem, vi har i forvejen, lyder det fra Kristian Jensen.

Fire af landsdelens borgmestre er dog uenige med Kristian Jensen. De har derfor sendt et brev til ministeren om sagen. 

Hos VIA University College vurderer de, at forslaget kan få den konsekvens, at landsdelen om nogle år kan ende med at stå helt uden nogen læreruddannelse.

- Konsekvensen på sigt kan jo så meget vel blive, at vi kommer til at mangle lærere i store dele af Midt og Vestjylland, fortæller Jørgen Nørby. 

Der skal efter planen optages 50 studerende om året på den nye læreruddannelse i Herning. Lovforslaget om oprettelse af uddannelsen førstebehandles i folketinget den 28. januar.