Møtrik skruet forkert på: Herning-virksomhed uden skyld i eksplosion

Eksplosionen i den norske by Sandvika skyldes, at en møtrik var skruet forkert på. Dansk virksomhed er dermed uden skyld.

Den danske afdeling af Nel-virksomheden i Lind ved Herning er uden skyld i en eksplosion på en brinttankstation i den norske by Sandvika, der ligger i nærheden af Oslo, mandag den 10. juni.

Det slår konklusionen fra sikkerhedsfirmaet Gexcon fast på et pressemøde, skriver Herning Folkeblad.

Brinttankstationen eksploderede den dag i juni, hvor ingen mennesker kom alvorligt til skade. Frygten hos afdelingen i Lind var efterfølgende, at det skulle have været komponenter fra dem, der havde været skyld i eksplosionen.

Men det er nu afvist.

I stedet er skylden faldet på en møtrik, der ikke var skruet ordentligt fast. Derfor kunne der sive brint ud, og det er altså det, der stod bag eksplosionen. Lige præcis, hvad der antændte brinten, kan Gexcon ikke sige.

 
 
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

Danske brinttankstationer også ramt

Det norskejede brintselskab Nel Hydrogen opkøbte i 2015 det Herning-baserede H2 Logic.

Efter eksplosionen lukkede Nel flere lignende brinttankstationer i både Norge og udlandet, hvilket også fik brinttankstationer i Danmark til at lukke midlertidigt.

De otte brinttankstationer, der er tilgængelige for private - med beliggenhed i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Kolding, Korsør, Køge, Gladsaxe og København - har ikke samme teknologi som den, der eksploderede i Norge. Men alligevel blev de lukket af sikkerhedsmæssige årsager.

En af de første danske brinttankstationer findes i Holstebro, og den er også produceret med komponenter fra H2 Logic, som altså senere blev opkøbt af Nel Hydrogen. Men den var ikke berørt af lukningerne, fordi den ikke kan tilgås privat.

FAKTA OM BRINT