Mølle har mistet møllehjul i storm

Den 110 år gamle Aulum Mølle har i tirsdagens storm mistet sin vindrose.

Det blæsende vejr på årets første dag har haft godt fat i landsdelens møller. Tirsdag eftermiddag mistede Aulum Mølle det bagerste lille møllehjul, vindrosen, som sørger for at møller udnytter vinden bedst muligt.

- Møllehjulet har været så slidt, at den ikke har kunnet klare det kraftige vejr, fortæller Jens Peder Kristiansen, der er sekretær i Aulum Møllelaug.

Aulum Mølle 

Møllens vinger drejer ikke rundt, og det er kun møllens hat, der normalt er i bevægelse. I dag er skaderne blevet besigtiget og i morgen går man i gang med at reparere skaderne på rundgangen. Ifølge Jens Peder Kristiansen kan der gå et halvt år, inden hatten igen snurrer.

- Og så er det dyrt. Der er ikke ret mange møllebyggere tilbage i Danmark, så når vi skal have fat i sådan en, så koster det penge.  

I sit styrt har møllehjulet, ifølge Jens Peder Kristiansen, lavet hul i gangbroen rundt om møllen og ødelagt en del af rækværket.  

Det er ikke første gang, at møllen har problemer med stormfuldt vejr. Under en storm i 1963 knækkede den ene vinge. Dengang blev der lavet nye vinger med lys i, så møllen også var synlig om natten. 

Broen rundt om møllen blev ødelagt.
Broen rundt om møllen blev ødelagt.
Foto: Bent Leth, TV MIDTVEST

 

 


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Vejr.