Mølle har mistet møllehjul i storm

Den 110 år gamle Aulum Mølle har i tirsdagens storm mistet sin vindrose.

Foto: Bent Leth, TV MIDTVEST

Det blæsende vejr på årets første dag har haft godt fat i landsdelens møller. Tirsdag eftermiddag mistede Aulum Mølle det bagerste lille møllehjul, vindrosen, som sørger for at møller udnytter vinden bedst muligt.

- Møllehjulet har været så slidt, at den ikke har kunnet klare det kraftige vejr, fortæller Jens Peder Kristiansen, der er sekretær i Aulum Møllelaug.

Aulum Mølle 

  • Møllen ligger midt i Aulum by
  • Aulum Mølle er det højeste bygningsværk i Aulum
  • Vingespidserne rager omkring 28 meter op i luften
  • Møllevingerne vejer hver 650 kg.
  • Byggeriet af Aulum Mølle blev færdiggjort i 1908

Kilde: aulummolle.dk/

Se mere

Møllens vinger drejer ikke rundt, og det er kun møllens hat, der normalt er i bevægelse. I dag er skaderne blevet besigtiget og i morgen går man i gang med at reparere skaderne på rundgangen. Ifølge Jens Peder Kristiansen kan der gå et halvt år, inden hatten igen snurrer.

- Og så er det dyrt. Der er ikke ret mange møllebyggere tilbage i Danmark, så når vi skal have fat i sådan en, så koster det penge.  

Læs også Opdateret: Ild i vindmølle og ejendom i Sørvad

I sit styrt har møllehjulet, ifølge Jens Peder Kristiansen, lavet hul i gangbroen rundt om møllen og ødelagt en del af rækværket.  

Det er ikke første gang, at møllen har problemer med stormfuldt vejr. Under en storm i 1963 knækkede den ene vinge. Dengang blev der lavet nye vinger med lys i, så møllen også var synlig om natten. 

Broen rundt om møllen blev ødelagt. Foto: Bent Leth, TV MIDTVEST