Midt på heden ligger Danmarks næststørste sten

Jyllands største sten ligger ved Herning og hedder Mørupstenen. Den er seks meter høj og har en kampvægt på omkring 500 ton.

Mørupstenen er ifølge en ny kortlægning Danmarks andenstørste sten.
Mørupstenen er ifølge en ny kortlægning Danmarks andenstørste sten.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Ifølge GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser, der netop har kortlagt landets kæmpesten, er Mørupstenen ved Herning sandsynligvis Danmarks næststørste sten.

- Den ligger en cykellængde fra midtbyen i Herning. Jeg har indtrykket af, at der ikke er ret mange, der kender den og ved, at den eksisterer i det hele taget, lyder det fra Paul Krogh, der er skovfoged i Herning Kommune.

Skovfoged Paul Krogh håber, at den nye kortlægning af Danmarks største sten vil skabe fornyet interesse for Mørupstenen ved Herning.
Skovfoged Paul Krogh håber, at den nye kortlægning af Danmarks største sten vil skabe fornyet interesse for Mørupstenen ved Herning.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Præcist hvornår Mørupstenen, der er omkring ni meter lang, fire meter bred og seks meter høj, kom til Danmark fra Norge er stadig en gåde. Ifølge GEUS kan den enten være kommet til landet for 65.000 år siden med den seneste istid, eller være kommet hertil med forrige istid og har ligget overdækket i mange tusinde år. Målinger viser nemlig, at stenen har været eksponeret for stråling, som det lyder, i omkring 75.000 år. 

Se hele GEUS kortlægning af Danmarks største sten på kortet herunder.
Se også meget mere om stenene på dette link. 

Selvom stenen har ligget her i flere tusinde år, mener Paul Krogh, at stenen fortsat er en ukendt skat for de fleste.  

- På en måde synes jeg, at det er lidt synd, at vi har den seværdighed her ved Herning, og at der så kommer så få herude, siger han. 

Ny kortlægning skal skabe fornyet interesse for kæmpesten

Med GEUS kortlægning af Danmarks største sten håber skovfogeden, at stenen vil få en fornyet interesse fra befolkningen. Han vil også forsøge at skrue op for naturformidlingen om stenen og få den mere eksponeret på kommunens turistmedier. 

- Vi har jo både Hernings hjemmeside og VisitHerning, hvor jeg er helt sikker på, at vi kan give dem lidt mere stof til at gøre den interessant, mener han. 

Stenene fortæller en vigtig historie

Poul Søby er formand for Vestjysk Stenklub. Her arbejder de netop for at udbrede kendskabet til geologi og fossiler. Her hilser de også det nye Danmarkskort særdeles velkommen.

- Jeg synes, det er en rigtig god ide. For stenene er et vidnesbyrd om jordens dynamiske processer. Hvordan hele verden har forandret og udviklet sig, og hvordan kontinenterne er blevet opbygget, fortæller han.

Han håbet, at mange vil se kortet og tage ud og opleve nogle af de mange kæmpesten.

- Sten lyder unægtelig kedeligt, men det er de ikke. Man skal tage ud og se stenene og læse historierne, for stenene er også historien om os selv, siger formanden.

For at være en del af GEUS kortlægning af kæmpesten skal de være fire meter eller længere, der hvor den er længst. I alt er der omkring 90 kæmpesten i Danmark.

2:30
Mørupstenen er Jyllands største og Danmarks næstestørste sten, viser et nyt kort fra GEUS.