Messe i Herning: Kæmper for lovliggørelse af cannabis

Fredag, lørdag og søndag kan man komme til cannabismessen North Grow i Herning Messecenter.

Normalt er det tøj, ferierejser eller den nyeste brugskunst, der fylder det grå betongulv i messehallerne i Herning. Men i denne weekend er MCH Messecenter Hernings Hal K i stedet fyldt med alt fra cannabisfrø og væksthuse til popcorn med cannabissmag og cannabis-medicin.

quoteJeg kunne ikke drømme om at anerkende, at cannabis er forbudt. Det er en menneskeret for mig at bruge cannabis.

Kodr ’Cutter’ Merhi, arrangør af North Grow.

North Grow er Nordens første cannabismesse, og i år er det Herning, der er vært.

- Vi vil med messen oplyse om udviklingen inden for cannabis og give et sted, hvor folk kan få svar på deres spørgsmål, for det er der ikke mange steder, man kan få, siger Kodr ’Cutter’ Merhi, der er arrangør af North Grow.

Han ligger ikke skjul på, at han også håber, at messen kan være med til at få legaliseret cannabis.

- Jeg kunne ikke drømme om at anerkende, at cannabis er forbudt. Det er en menneskeret for mig at bruge cannabis, siger Kodr ’Cutter’ Merhi.

Kodr ’Cutter’ Merhi er arrangør af messen og kæmper for at cannabis skal legaliseres.
Kodr ’Cutter’ Merhi er arrangør af messen og kæmper for at cannabis skal legaliseres.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Få læger udkriver medicinsk cannabis

Den 1. januar 2018 startede en fire års forsøgsordning med medicinsk cannabis, hvor læger frit kan ordinere cannabis til medicinsk brug. Det betyder, at man kan købe det på apoteket med en recept. Men selv om forsøgsordningen har kørt i snart to år, så oplever Mai Nielsen, der er formand for Kræftforeningen Tidslerne, at lægerne er tilbageholdne med at udskrive det.

- Jeg har oplevet, at det hjælper på blandt andet smerter og appetitten og forlænger livet hos kræftpatienter. Men desværre er der få læger, der udskriver det, og samtidig er det frygtelig dyrt, siger Mai Nielsen.

Se video: Reportage fra cannabismessen i Herning

Søger viden om medicinsk cannabis

Messen blev afholdt for første gang sidste år i København, og her var 75 procent af de besøgende over 60 år. Også på messens første dag i Herning er der mange fra den ældre generation. Blandt andet Laura og Leif Lykke fra Kibæk.

- Det er anderledes end de andre messer, vi har været på, og det var ikke helt det, vi havde forventet. Her er høj musik med Bob Marley og meget, der ikke har med medicinsk cannabis at gøre, siger Laura Lykke.

Leif Lykkes datter har epilepsi, og det er blandt andet for at få viden om alternativ behandling til hende, at de besøger messen i dag.

- Vi er åbne over for den medicinske cannabis, da min datter har været igennem mange behandlinger og operationer, og vi er her for at få mere viden, siger Leif Lykke.

Leif og Laura Lykke fra Kibæk får informationer om medicinsk cannabis af Michael Jørgensen fra Cannabis Nordjylland.
Leif og Laura Lykke fra Kibæk får informationer om medicinsk cannabis af Michael Jørgensen fra Cannabis Nordjylland.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

De har blandt andet besøgt standen fra Cannabis Nordjylland, der forhandler cannabisolier, -sæber og -cremer.

I standen står Michael Jørgensen, der selv har været ramt af meningitis og efterfølgende havde svært ved at gå. Derfor forsøgte han sig med cannabis.

- Efter 25 minutter hjalp det, og jeg kunne gå uden min rollator, siger Michael Jørgensen.

Cannabis Nordjylland har blandt andet cannabis med i væsker, sæber og cremer.
Cannabis Nordjylland har blandt andet cannabis med i væsker, sæber og cremer.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Michael Jørgensen er i dag frivillig i Cannabis Nordjylland og vil gerne have gjort medicinsk cannabis mere tilgængeligt. De dråber, han tager, er ikke lovlige at sælge i Danmark, så han har i stedet oprettet en virksomhed i England, hvor det er lovligt at sælge fra.

Cannabis har været ulovligt i Danmark siden 1955 – men flere partier i Folketinget har foreslået, det skal gøres lovligt.

Fakta om medicinsk cannabis