Merkurpassagen set fra Herning

I dag kunne astonomi-interesserede opleve en sjælden begivenhed. Merkur passerede ind foran solen, og det fik astronomientusiaster til teleskoperne.

merkur

Det var et sjældent syn, teleskopet bød på i dag.

- Jeg kan se sådan nogle små sorte prikker langt oppe, og så er der nogle mindre nogle nedenfor. Ellers er der bare helt hvidt rundt omkring, lød det fra Lærke Bay Smidt Morthensen fra Herning.

 

En af de sorte pletter var Merkur, som klokken kl.13.12 passerede ind foran solen. En begivenhed der kun sker 13 gange hvert hundrede år.

I skive sad amatørastronom Poul Risager klar foran skærmen for at se live-transmissionen af merkurpassagen.

- Det er årets største begivenhed, det er merkurpassagen i år 2016. Der er mange andre episoder vi har stjerneskudssværme og lignende, men merkurpassagen det er noget, der kun sker engang i mellem, siger Poul Risager Rasmussen.

Planeten Merkur nåede mandag eftermiddag klokken 16.55 halvvejs på sin vandring hen over solskiven.

 

Fejring af nyt solsystem   

I Herning valgte Astronomi Foreningen at fejre dagen med indvielsen af en ny model af solsystemet.

- Da vi har en astronomisk begivenhed nu her, hvor Merkur passerer solen, så synes vi, det er meget naturligt at indvie vores solsystem og astronomisti, lyder det fra Hans Rosbjerg fra Herning Astronomi Forening

 

Det var dog ligeså meget kigget gennem teleskopet, som den nye astronomsti, der trak folk til.

- Jeg synes, det er rigtig spændende, fordi det er sejt, at Merkur kommer over solen, lyder det fra Lærke Bay Smidt Morthensen fra Herning.

Næste merkurpassage er i november 2019.