Mens idrætsdanmark er lukket ned: Orienteringsløberne løber flere kilometer end nogensinde

Søndag blev der et afholdt et såkaldt 'selvbetjent' orienteringsløb i Feldborg Plantage, hvor 100 løbere deltog.

2:14
Gert Johannesen er formand for Skive Atletik & Motion, der har arrangeret søndages løb i Feldborg Plantage.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Det meste af Danmarks foreningsliv er lukket ned. Hallerne er lukket for håndbold, gymnastik og badminton, og sågar fodboldbanerne ligger øde. Men der er stadig en sport, der kører i bedste velgående. 

Der er tale om orienteringsløb, som foregår i den åbne natur. Det er en solo-sport, hvor alle løbere færdes alene.

- Det er simpelthen så fedt. Der er vi heldige, at vi har en sport, hvor vi ikke kommer hinanden så tæt ved, siger orienteringsløberen Inger Simonsen, der søndag var til stede ved et orienteringsløb i Feldborg Plantage.

100 motionister løb rundt i plantagen og skulle forsøge at finde frem til 33 poster fordelt på 20 kilometer. Men da Skive Atletik & Motion, foreningen bag søndagens orienteringsløb, ikke må afholde løbsbegivenheder, så var søndagens løb et selvbetjent løb.

- Deltagerne printer selv deres kort. De kører derhen, hvor de skal løbe. Så løber de turen, og bagefter sætter de sig ind i bilen og kører hjem, siger Gert Johannesen, der har arrangeret løbet i Feldborg Plantage.

Kronede dage for orienteringsløberne

Orienteringsløb har aldrig været blandt de mest populære sport i Danmark, men under corona lever den i bedste velgående.

- Vi har 3-5 corona-orienteringsløb om ugen, vi kan vælge i mellem. Det er rigtig godt, for jeg har aldrig løbet så meget før, som jeg gør nu, fortæller Hans Jørgen Vad, der har løbet orienteringsløb i over 30 år.

Sporten, der foregår i naturen, har også tiltrukket nye løbere til.

- Jeg tror, at cirka 20 procent af dem, som løber de her corona-løb, er begyndere, siger Hans Jørgen Vad, der er kørt fra Horsens til Feldborg for at løbe søndagens orienteringsløb.

Stierne er væk

Selvom orienteringsløb er populært i tiden, så giver de kølige vejrforhold nogle udfordringer for løberne, når de løber rundt i de danske skove.

- Man kan ikke se alle de små stier, fordi de er sneet til. Så det er nogle højdekurver og anderledes formationer i terrænet, man skal lægge mærke til. Så det kan godt være, at man må tage en ekstra omvej for at finde en post, siger Inger Simonsen.

På Dansk Orienterings-Forbunds hjemmeside kan man få overblik over de mere end 250 steder, hvor man kan printe kort til orienteringsløb.