MCH-redningsplan: Ejerne køber det meste af stadion for 61,5 millioner

Herning Kommune og Agromek sikrer MCHs overlevelse ved at købe store dele af MCH Arena.

MCH Arena
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix

Økonomi- og erhvervsudvalget i Herning Kommune har mandag eftermiddag godkendt den redningsplan, der skal sikre overlevelsen for MCH (Messecenter Herning).

Herning Kommune ejer af 45 procent af aktierne i messecentret, og planen betyder, at kommunen køber tre af de fire tribuner på byens fodboldstadion MCH Arena  af MCH for 51,5 millioner kroner.

Samtidig køber den anden af MCHs store ejere, Agromek, en del af de kommercielle faciliteter på den fjerde tribune for 10 millioner. 

- Det betyder, at MCH igen kan kigge fremad, og det er jeg sikker på, at alle politikere i Herning Kommune er glade for, siger borgmester Lars Krarup (V) til TV MIDTVEST.

Det er coronakrisen, der har tvunget MCHs ejere ud i en akut redningsaktion. Siden statsministeren i marts lukkede store dele af samfundet, har MCH-koncernen mistet 95 procent af sin omsætning, og koncernen mangler ifølge TV MIDTVESTs oplysninger over 50 millioner kroner i kassen. 

Selv om kommunen og Agromek nu kommer til at eje størstedelen af stadion, er MCH ikke helt ude af billedet. MCH ejer stadig en del af den fjerde tribune, som Agromek har købt sig ind i. 

Har sikret sig at aftalen er lovlig

Lars Krarup undstreger, at Herning Kommune har sikret bistand fra revisions- og konsulentfirmaet Deloitte for at være sikker på,  at konstruktionen er lovlig.  

- Hvorfor er det overhovedet en kommunal opgave at redde MCH?

- Kommunen ejer 45 procent af messecenteret, og vi politikere har taget den afvejning, om MCH er vigtig nok for Herning og for Midt- og Vestjylland til, at vi skal bruge penge på at redde virksomheden. Og der var svaret entydigt ja, siger Lars Krarup.

Redningsplanen skulle ikke betyde noget for superligaens tophold FC Midtjylland, der har hjemmebane på MCH Arena. I forbindelse med købsaftalen har Herning Kommune forlænget lejeaftalen med FCM, så aftalen nu løber i foreløbig 25 år. 

Kommunen har samtidig sikret sig en øget ret til at bruge stadion. 

- Det betyder, at vi et antal gange om året kan lade andre aktører end FCM bruge stadion - for eksempel andre fodboldklubber. Man kunne også forestille sig helt andre arrangementer end sport på stadion, siger Lars Krarup. 

Aftalen skal endeligt godkendes på et møde i byrådet den 22. juni.

1:34
Interview med Lars Krarup: Derfor redder vi MCH
2:47