Mayonnaise fra 70’erne og ovn fra år 100 f.kr – arkæologerne har gjort meget forskellige fund ved Sunds Sø

Ved søbredden i Sunds har arkæologerne fra Museum Midtjylland gjort flere fund. Lige fra campingskrald fra 1970´erne til en unik jernudvindingsovn, som blev brugt for 2.100 år siden.

Arkæologerne fra Museum Midtjylland er ved at gøre status over de mange fund, de har gjort i udgravningerne ved Sunds Sø. I 12 dage har de arbejdet med at grave fortiden frem fra jorden.

- Det er en jernalderbosættelse, vi har gravet ud. Det mest unikke, vi har fundet, er en jernudvindingsovn. Vi har vi talt op, at vi har otte huse, to staklader, en smeltehytte og en smedje. Så det er ret omfattende, siger Ditte Skov, der er museumsinspektør hos Museum Midtjylland.

Det er fire år siden, at campingpladsen ved Sunds Sø lukkede. Nu skal der i stedet bygges feriehytter på grunden ved søbredden, og det har givet Museum Midtjylland mulighed for at udgrave en del af arealet. I alt 7.000 kvadratmeter.

- Når vi skal datere bebyggelsen, så kigger vi på keramikken, vi finder, og den fortæller os, at vi er i perioden lige før år 0, forklarer museumsinspektøren.

Også udformningen af husene fortæller noget om den tid, hvor de blev bygget.

- De har en størrelse og nogle dimensioner, som vi nemt kan gå ind og datere. Derudover har vi jernslagger, som ligger over det hele herude i stolpehuller og grøfter.

Tegningen her er lavet ud fra tilsvarende udgravninger, og den viser, hvordan en landsby for 2100 år siden kunne have set ud.
Tegningen her er lavet ud fra tilsvarende udgravninger, og den viser, hvordan en landsby for 2100 år siden kunne have set ud.
Foto: Søren Timm Christensen, Museum Midtjylland

En tidslomme fra 1970’erne

Det er dog ikke kun vores fælles kulturarv og jernalderfund, som arkæologerne har fundet. Jorden vidner også om en mere nutidig historie, fra dengang det var campister, der brugte grunden ved søen.

- Vi har fundet nogle små huller med affald fra 1970´erne. Der gemmer sig blandt andet plastik fra pop-up-is, flasker, solbriller og en tube mayonnaise dateret i 1978. Det giver os et smil om munden. I stedet for at bruge en skraldespand, så har man gravet et lille hul til sine ting. Det synes jeg, er sjovt. En lille tidslomme, siger Ditte Skov.

Når arkæologerne er helt færdige med deres undersøgelser af området, så bliver udgravningerne og hullerne dækket til igen, så der kan komme ny beboelse og en ny historie på stedet.

Et lille udpluk af det affald, som arkæologerne har fundet fra fortidens campister.
Et lille udpluk af det affald, som arkæologerne har fundet fra fortidens campister.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Samfund.