Martha Louise kæmper for at få flere kvinder til at blive håndværkere

Den unge tømrerlæring Martha Louise Kjærsgaard er med i netværket Boss Ladies, der i denne weekend mødes i Herning.

2:00
Tømrerlærling Martha Louise Kjærsgaard. Se indslaget her.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Hun er kvinde i et mandefag. Og hun er vild med det. 

25-årige Martha Louise Kjærsgaard fra Søby ved Herning er efter gymnasiet kommet i lære som tømrer, og med lærepladsen har hun en følelse af at være havnet på rette hylde.

- Det er mega fedt og mega udfordrende. Jeg føler, at der er plads til mig og min energi og mit drive. Det har givet mig en retning og noget fart, som jeg har manglet. Så det har været altafgørende for mig at starte som håndværker - også fordi jeg nogen gange har lidt svært ved at sidde stille, siger hun.

Der er dog stadig langt mellem kvinderne på de danske byggepladser. For eksempel er der kun 41 kvindelige tømrere i Danmark. Det vil Martha Louise Kjærsgaard gerne være med til at lave om på.

Hun er derfor med i et netværk, der kalder sig Boss Ladies. Det består af 124 kvindelige håndværkere, der kæmper for flere kvinder i håndværksfagene, og her i weekenden er 50 af dem samlet til en camp i Herning. 

Piger går i gymnasiet - drenge skal ud på byggepladsen

Netværket vil gøre op med det, de betegner som en stereotyp opfattelse af, at "piger går i gymnasiet og drenge skal ud på byggepladsen".

- Vi har et arbejdsmarked, der skriger på faglært arbejdskraft, og så er det jo dumt, at man kun fisker efter talent i halvdelen af søen, siger Nina Groes, der er initiativtager til Boss Ladies.

Martha Louise Kjærsgaard fungerer som en slags rollemodel for Boss Ladies og tager blandt andet ud i de store skoleklasser for at fortælle om fordelene ved et liv som håndværker.

- Der er et kæmpe uudnyttet potentiale. For eksempel er der rigtig mange kvinder, der gode til finish og måske er lidt mere detaljeorienterede og kan lide at gå i dybden med nogle ting, siger hun.

Den unge tømrerlærling fortæller dog også, at man som kvinde stadig kan blive mødt af fordomme.

- Når man som kvinde træder ind på en byggeplads, kan der godt blive sat spørgsmålstegn ved, om man nu er stærk og dygtig nok. Især fysikken bliver der sat spørgsmålstegn ved, så det kan kan være lidt op ad bakke at blive mødt med den her skepsis, siger hun.