Markant fald i indtjening for mælkeproducenter

Mælkeproducenterne er presset som aldrig før. Godt 2.800 deltager i disse dage i kvægkongres Herning, her drøfter de bl.a. fremtidens udfordringer.

Mælkeproducent
Foto: TV MIDTVEST

Det er en flok historisk pressede mælkeproducenter, der i disse dage holder deres årlige kvægkongres i Herning. Mælkeprisen er på et lavpunkt, og nye tal viser, at indtjeningen er faldet markant det seneste år. Intet tyder på, at der er udsigt til bedring foreløbig.

 

- Vi har lige kunnet skraller rundt i 2015, men 2016 det bliver hårdt. sådan lyder det fra mælkeproducenten, Jacob Spangsberg fra Hanning.

 

Allerede i sommer, inden årsresultatet var kommet, havde Jacob Spangsberg set udfordringerne komme.

 

- Det bliver en slem vinter, en rigtig hård vinter, sådan lød det den gang til TV Midtvest.

 

Nu er resultatet her, og som for de fleste andre mælkeproducenter er regnskabet rødt.

 

- Det er da ikke det allersjoveste, når man ved, at man ikke mere end lige kan få det til at rende rundt. Og at man ikke mere end lige tjener penge, men der er jo ikke andet for end på med vanten, og så må man jo effektivisere og være så dygtig over det hele, som man overhovedet kan, lyder det fra Jacob Spangsberg,

 

Han er ikke den eneste med en presset økonomi. I 2014 var kvægbøndernes indtjening i gennemsnit på plus 800.000 kroner. Det blev der dog brat sat en stopper for. Sidste år havde kvægbønderne ifølge en foreløbig opgørelse fra Seges et minus på 100.000. kroner.

 

- Smertegrænsen er nået. Det skal til at være nu, at vi skal have vores økonomi forbedret, hvis det er sådan, at vi skal blive ved at have mælkeproduktion i Danmark, siger Kristian Gade, der er Formand for Holstebro-Struer Landboforening.

 

Selvom kvægbønderne producerer mere mælk, end de plejer, så er udsigterne dystre for 2016. De håber, at den nye landbrugspakke vil give en tiltrængt vitaminindsprøjtning.

Men der skal mere end en landbrugspakke til, og til spørgsmålet om, hvorvidt landbruget ikke også selv har et ansvar for at komme videre lyder reaktionen:

 

- Jo da. Men jeg synes bestemt også, at det der er leveret er et udtryk for, at vi virkelig har taget armbindet på og tager ansvar, siger  Kristian Gade.

 

Jacob Spangsberg har da heller ikke tænkt sig at give op, selvom det kan være svært at se lyst på fremtiden.

 

- Hvad skulle jeg ellers lave? Det er jo mit liv at være mælkeproducent, og det er det, jeg brænder for. Jeg tror også på, at der kommer noget på den anden side igen, siger han.

 

Omkring 2.800 deltager på dette års kvægkongres, der fortsætter indtil på onsdag.