Lisbeth og Anders lægger mark til ulvedebat: - Vi vil ikke krybe i skjul

Et landmandspar lægger i aften mark til en ulvedebat, og de håber, at det kan give folk mere oplysning om, hvordan det er at være nabo til ulven.

I aften sender TV MIDTVEST en times ulvedebat fra en mark ved Ørnhøj – fra området, hvor ulven har slået sig ned. Det er landmandsparret Lisbeth og Anders Just, der lægger mark til debatten.

- Det kan ikke hjælpe, at vi kryber i skjul og ikke tør sige vores holdning, os der bor her ude. Det er fuldstændig uhørt, at folk ikke kan sige deres mening, så vi har sagt ja til at være med og lægge mark til, siger Anders Just.

quoteDet kan ikke hjælpe, at vi kryber i skjul og ikke tør sige vores holdning, os der bor her ude. Det er fuldstændig uhørt, at folk ikke kan sige deres mening.

Anders Just, landmand, Ørnhøj

- Det er her ude, vi har ulven, og vi vil gerne have, at der bliver gjort noget mere, for det kan ikke blive ved med at gå, som det gør nu. Der skal noget mere oplysning ud til folk om, hvordan det er at bo her med ulven, siger Lisbeth Just.

Lisbeth og Anders har boet på gården ved Ørnhøj i 42 år. De har haft økologiske malkekøer i 30 år, og nu er de blevet naboer til ulven.

- Jeg har det skidt med at være nabo. Jeg kan slet ikke forstå, at den skal være her, siger Anders Just.

Prøverne til den timelange ulvedebat i Stråsø Plantage er i gang.
Prøverne til den timelange ulvedebat i Stråsø Plantage er i gang.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Går ikke alene i skoven

Det er heller ikke så idylliske at bo på landet, som det altid har været. Ulven er set flere gange tæt på gården, og de mange angreb på får har fået især Lisbeth til at ændre adfærd.

- Det gør mig utryg, at ulven er kommet så tæt på. Jeg kigger mig over skulderen umotiveret, når jeg hører en lyd, og jeg går ikke tur alene i skoven længere, heller ikke med hunden, mens den er så lille, siger Lisbeth Just.

Landmandsparret sørger også for at holde køer, der skal kælve, inde i stalden i frygt for, hvad der vil ske, hvis ulven kom forbi en nyfødt kalv.

En ny spørgeskemaundersøgelse, som TV MIDTVEST har lavet, viser, at over halvdelen af borgerne, der er blevet nabo til ulven, har ændret adfærd efter dens tilbagekomst.

Ulven har ingen fjender

Lisbeth og Anders fortæller, at de fleste omkring dem er imod ulven, og det er i de også selv.

- Ulven har ingen fjender, og det er forkert. Den skal finde ud af, at den skal være bange for os. Om nogle år vil der være endnu flere. Bliver der ikke gjort noget, så er det et spørgsmål om tid, før den angriber, siger Lisbeth Just.

Med ulvedebatten i aften håber de, at flere får øjnene op for, at der er et problem.

- Vi frygter, at der ikke kommer noget ud af det, men bare snak og oplysning om ulven. Det kan også være, at det er godt nok, men vi tror ikke, at der lige frem bliver fundet en løsning, siger Anders Just.

TV MIDTVEST sender live fra ’ulveland’ først i vores udsendelse 19.30 og der efter en times debat på TV MIDTVEST kl. 19.55.

Dan Sørensen er vært for debatten, som lokale ansigter vil præge.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Natur.