Lene hjælper forvirrede patienter på sygehuset

Der kan både være nervøsitet og forvirring forbundet med en tur på sygehuset, men patientstøtter som Lene Alminde er klar til at hjælpe.

2:03
Der kan både være nervøsitet og forvirring forbundet med en tur på sygehuset. Men det skal frivillige patientstøtter hjælpe på.
Foto: Stine Agnholt Andersen, TV MIDTVEST

Det kan være en overvældende oplevelse at skulle på sygehuset - især hvis man ikke har mulighed for at have sine pårørende med.

Her kommer frivillige som Lene Alminde ind i billedet. Hun er patientstøtte på Regionshospitalet i Herning, hvor hun nogle gange hjælper sygehusets gæster med at finde rundt og andre gange er klar med en beroligende snak til de nervøse patienter.

Fra sygeplejerske til frivillig

Efter 40 år som sygeplejerske var Lene Alminde egentlig gået på pension, men så faldt hun over et opslag om, at Røde Kors søgte frivillige patientstøtter.

- Da jeg hørte, hvad det indebar, så tænkte jeg, at det troede jeg godt var noget, som jeg kunne bidrage positivt med og gøre en forskel også, siger hun.

I dag er hun en del af Røde Kors' hold af frivillige patientstøtter, der ugentligt hjælper til på Regionshospitalet i Herning. 

- Jeg får rigtig meget ud af at snakke med så mange forskellige folk i løbet af dagen. Man får jo færre og færre børn nu om dage, og vores børn bosætter sig og arbejder globalt, fordi vi har de muligheder i dag, og derfor har man ikke nødvendigvis sine pårørende tæt på længere. Vi fungerer som en slags pårørende, som patienterne bare ikke har helt med ind til lægerne, siger Lene Alminde.

Det handler om sikkerhed

Hun har base på akutmodtagelsen, hvor hun holder til i lobbyen og holder øje med, hvem der kan bruge hendes hjælp. Det sætter både patienter og personale pris på.

- Nu er vi kommet adskillige gange, og jeg synes, det er en fin service, at de kan vise os rundt, siger Axel Madsen, der er patient på sygehust.

- Det handler om patienternes sikkerhed, og det handler om, at patienterne har det godt, når de rammer os, og det er vi flere parter, der virker ind i. Og her er de frivillige uvurderlige, siger sygeplejefaglig direktør hos Hospitalsenheden Vest, Ida Götke.

Kræver ikke meget

Ifølge Lene Alminde selv kræver jobbet ikke meget.

- Almindelig medmenneskelighed, vil jeg sige. Det er det, der kræves, hvis man skal være frivillig, siger hun.

Og selv om hun er fyldt 69 år, er hun langt fra færdig som frivillig.

- Jeg har ingen intentioner om at stoppe lige foreløbig, siger hun med et smil.

Projektet startede tilbage i 2006, og består i dag af 65 frivillige patientstøtter på Regionshospitalet i Herning.