Legehelte på besøg på børneafdelingen: To-årige Mynte fik en pause fra sygdom

Legeheltene på sygehusene skal sørge for at børn får bevægelse og aktivitet ind i hverdagen, når de er indlagte.

Mange børn holder i disse uger sommerferie og bruger tiden på at hygge sig med diverse ferieaktiviteter. Men for børnene, der er indlagt på landets sygehuse, fortsætter hverdagen. 

Heldigvis holder legeheltene, der til dagligt sørger for bevægelse og aktiv leg med børnene, ikke ferie. Og i denne uge laver de Helteløb på børneafdelingerne i Herning og Viborg. 

- Det betyder alt for os som forældre. Det har stor betydning for hende, at det hele ikke bare handler om sygdom hele tiden, siger Maria Markvart Depping, der er mor til to-årige Mynte, der lige nu er indlagt i Herning, fordi hun har fået konstateret diabetes. 

- Det betyder meget for hende, at hun kan komme ud og lege og glemme lidt, at hun er her, fordi hun er syg, fortæller moren. 

Giver mening for begge parter

Det er ikke kun for patienter og pårørende, at det gør en forskel. Det gør det også for legeheltene selv. 

- At skabe det frirum og se glæden samt opleve magien i de her børns øjne, når de kommer ud og leger. Det er helt fantastisk. Man får så mange gode oplevelser. Det giver mere, end det tager, fortæller legehelt Helle Vinther. 

Legeheltene er fysioterapeuter og ergoterapeuter, der turnerer rundt for at lege med børnene. Initiativet er startet af Børneulykkesfonden, og selvom det ligner spas og løjer, så er der også en sidegevinst af mødet mellem helte og børn.

- Vores bagtanke er selvfølgelig, at vi får noget bevægelse, motorisk og kognitivt med i legen, forklarer Helle Vinther. 

Og sygeplejerskerne bruger også legeheltene i behandlingen af børnene. 

- De kan sige til mig inden, at vi har lidt besvær med højre ben eller arm, og så skal vi faciliterer vores leg til så at inddrage de legemsdele, men uden barnet lige nødvendigvis mærker, at de faktisk også bliver undersøgt. 

- Så det er leg og bevægelse på den sjove måde, hvor vi hele tiden tænker ind, at det er godt for rehabiliteringen at komme ud og bevæge sig, siger Helle Vinther.

Legeheltene kommer rundt på sygehuset en gang ugentligt. Lige nu er legeheltene tilstede på 13 sygehuse i Danmark.