Lastbil-kontrol ved Herning: Udenlandske lastbiler kørte ulovligt

På en razzia ved Herning tog politiet flere udenlandske chauffører i at overtræde reglerne om ulovlig kørsel i Danmark.

Flere udenlandske vognmænd og chauffører blev i denne uge taget i politiets lastbilkontrol flere steder her i landsdelen. 

Efter nye regler for carbotagekørsel, som trådte i kraft 1. januar, havde transportbranchen fået tre måneder til at lære reglerne at kende, men kontrollen viser, at ikke alle vognmænd har lært at overholde de nye regler, det oplyser Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.  

- Kontrollerne resulterede i flere overtrædelser af cabotagereglerne og otte tilfælde, hvor den udenlandske vognmand ikke havde foretaget indberetning af cabotagetransporterne til registeret, oplyser Claus Kjær-Pedersen, der er leder af Tungvognscenter Nord ved Nordjyllands Politi. Der er dem, der står for kontrollen af lastbiler i Nord, Øst og Midt- og Vestjyllands politikredse. 

Nye regler for carbotagekørsel

Lovlig cabotagekørsel er, når udenlandske lastbiler fra lande som Polen, Rumænien og Litauen kører ind og ud af Danmark med varer. Det er tilladt, og det er også tilladt for chaufførerne at køre gods fra et sted til et andet i Danmark, så længe det er på vejen ud af landet igen. 

quoteKontrollerne resulterede i flere overtrædelser af cabotagereglerne og otte tilfælde, hvor den udenlandske vognmand ikke havde foretaget indberetning af cabotagetransporterne til registeret

Claus Kjær-Pedersen, eder af Tungvognscenter Nord ved Nordjyllands Politi

For at kontrollere carbotagekørslen vedtog Folketinget sidste år nye regler, der blandt andet også sikre udenlandske chauffører løn efter danske forhold, når de kører i Danmark. Udenlandske vognmænd skal indberette kørsler til et register.    

Politiets målrettede kontrol af vare- og lastbiler foregik i denne uge i Aarhus, Herning, Skjern og Tarm på baggrund af nye cabotageregler. 

- Vi kontrollerede i alt 155 last- og varebiler, og kontrollen havde fokus på cabotagetransporter og kontrol af lønvilkår, forklarer politikommissær Claus Kjær-Pedersen.

Flere overtrædelser 

Som en del af den forgangne uges kontroller satte politiet meget tidligt tirsdag morgen en ’prop’ i udkørslen fra rasteplads Søby Øst ved Herning. Alle lastbiler på pladsen blev kontrolleret, og det resulterede i flere sigtelser - blandt andet for afholdelse af regulært ugehvil i lastbilen.

Udover de otte vognmænd, der ikke overholdt de nye regler, var der en del overtrædelser af køre-/hviletidsbestemmelserne og 20 tilfælde af systematisk kørsel uden førerkort i lastbilens takograf.

- Det er generelt de overtrædelser, vi finder, når vi er på kontrol. Manglende firmanavn, fejl og mangler på køretøjerne og manglende betaling af vejbenyttelsesafgift, siger tungvogncenterets leder.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien 112.