Lærerformand: Det her er ikke "en løsning for alle"

Kredsformand for lærerne i Herning og Ikast-Brande har et stort arbejde foran sig, nu hvor en arbejdstidsaftale ikke blev forhandlet på plads.

Helen Sørensen er skuffet over dagens overensomstresultat, der igen ikke gav plads til en regulær arbejdstidsaftale for lærerne. Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

- Når man en gang er kommet af med aftaleretten, så er det rigtig svært at generobre den. Og aftaleretten tabte vi i 2013. Og det er det her et resultat af. For det her er ikke en arbejdstidsaftale. Det er det ikke.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra kredsformand i Herningegnens Lærerforening, Helen Sørensen, ovenpå dagens overenskomstaftale for de kommunalt ansatte. En aftale, der heller ikke denne gang banede vejen for den arbejdstidsaftale, som lærere landet over har ønsket og kæmpet for.

Når man en gang er kommet af med aftaleretten, så er det rigtig svært at generobre den. Og aftaleretten tabte vi i 2013. Og det er det her et resultat af.

Helen Sørensen, Formand, Herningegnens Lærerforening

Skal have medlemmernes mening

Hun forventer et større arbejde forude med at få forklaret, hvad en ny overenskomstaftale konkret betyder for medlemmerne i både Herning og Ikast-Brande Kommune. Som kredsformand skal hun og kredsbestyrelsen og tillidsfolkene nu gøre op med sig selv, om de vil anbefale deres medlemmer at stemme enten ja eller nej til den aftale, der ligger nu.

- Jeg skal ud og tale med mine medlemmer. Det er min vigtigste opgave. Og så skal jeg først og fremmest have nærlæst materialet godt, så vi ved helt præcist, hvad den betyder, siger hun. 

Læs også Musketereden slår små revner

Formand for Danmarks Lærerforening og chefforhandleren for de kommunalt ansatte, Anders Bondo Christensen, vil i den kommende tid turnere rundt i landet for at tale blandt andet med Helen Sørensen. Et møde, hun ser frem til.

Vil se handling fra kommunerne

I forbindelse med lærernes overenskomstforhandlinger i 2015 aftalte parterne KL og DLF en række konkrete initiativer, som skulle sikre en forbedring af en række forhold på skolerne herunder ledernes og lærernes arbejdsmiljø. Men dengang blev det ved snakken, lyder det fra Helen Sørensen.

- Min erfaring fra 2015 er, at man ikke gjorde noget som helst ved det, man sagde, man ville gøre - nemlig at sikre bedre arbejdsmiljø. Det blev ikke til noget. Så derfor skal vi denne gang virkelig se, at arbejdsgiverne rent faktisk også ER indstillet på, at der skal ske noget, siger Helen Sørensen.

Derfor skal vi denne gang virkelig se, at arbejdsgiverne rent faktisk også ER indstillet på, at der skal ske noget.

Helen Sørensen, Formand, Herningegnens Lærerforening

Muskertereden kunne ikke holde til arbejdstidsaftale

Helen Sørensen er lettet over, at der ikke længere står storkonflikt i kalenderen. Men hun er skuffet over, at lærernes arbejdstid stadigvæk er et issue.

- Jeg vil rigtig gerne se muligheder. Men det har også været nogle svære år for folkeskolen og for lærerne. Så det her er en stor skuffelse. Det må man ikke være i tvivl om. Også for mig som kredsformand. 

Læs også Overenskomstaftale er på plads i kommunerne

Undervejs i overenskomstforhandlingerne har de offentligt ansatte stået skulder ved skulder i den såkaldte musketered. De har kæmpet for en løsning for alle.

- Men det her er ikke en løsning for alle. Det vil jeg ikke sige. Så man kan sige, at musketereden viste sit værd. Men den kunne nok ikke holde til en arbejdstidsaftale til lærerne. Det kunne den nok bare ikke, slutter hun. 

Læs også Lærer om OK-aftale: Fra glæde til stor skuffelse