Lægepræparater bruges i højere grad som rusmiddel: Det er ofte de unge, der er risikovillige

I Herning har de også tilfælde, hvor unge eksperimenterer med morfinpræparater. Det har de også på Giftlinjen.

Søren Bøgevig er overlæge på Klinisk Famakologisk Afdeling tilknyttet Giftlinjen
Søren Bøgevig er overlæge på Klinisk Famakologisk Afdeling tilknyttet Giftlinjen
Foto: Jesper Thomsen, TV MIDTVEST

Det er ikke kun i Silkeborg, at unge eksperimenterer med morfinpræparater for at få en rusmiddelvirkning.

I Herning kan de også se tendenser til, at lægemidler i højere grad bruges. Eksempelvis den slags morfinpræparater, som søndag var skyld i to unge mænds død.

- Vi oplever, at det primære, som folk henvender sig med her i Herning, er hash og kokain. Men vi har set en lille tendens til, at flere unge mennesker bruger morfinpræparater. Det er ofte, fordi de er risikovillige og eksperimenterer med noget, og måske kender de ikke lige virkningen af morfinpræparater, siger Hanne Kirkegaard, der er afdelingsleder ved Misbrugscenter Herning.

For år tilbage så de ikke tilfælde, hvor unge brugte lægemidler til at få en rusmiddeleffekt, men et stigende antal tilfælde har bekræftet dem i tendensen.

Giftlinjen får mange opkald

Hos Giftlinjen, der tager imod opkald fra dem, der tror, at de er blevet forgiftet eksempelvis i forbindelse med indtag af rusmidler, kender de godt til misbrug af lægemidler.

Det slår Søren Bøgevig, der er overlæge på Klinisk Famakologisk Afdeling tilknyttet Giftlinjen.

- Det er flere gange om ugen, at vi har opkald vedrørende fra unge mennesker. Det er jo ofte der, at man ser, at det ikke er de helt hårde misbrugsmidler som heroin, men det er eksempelvis receptpligtig medicin, siger han.

Det er dog ikke alle, der får uønskede effekter af misbrug af lægemidler, der ringer til Giftlinjen.

- Vi er kun toppen af isbjerget. Vi får først henvendelser, når der symptomer når det, man har indtaget, ikke gav den virkning, man havde håbet eller forventet eller gav ubehagelige eller alvorlige symptomer. Så får vi opkaldene her og hjælper, siger Søren Bøgevig og kommer derefter med en forestilling om, hvordan de unge mennesker får fat i lægemidlerne.

- De unge mennesker har fået medicinen via en ven, veninde, et familiemedlem, hvor man er kommet i besiddelse af noget af den medicin, man ved, kan virke smertestillende eller sløvende og eksperimenterer så med det.