Kulturfabrikken i Herning mangler nyt hjem

Ved udgangen af 2019 står skater-mekkaet Kulturfabrikken uden tag over hovedet

Hele 500 medlemmer har de på Kulturfabrikken, som er blevet en kæmpe succes. Alligevel føler brugere og dem som står bag fabrikken sig usikre på fremtiden. De mangler simpelthen et klart svar fra kommunen.

For mens der er styr på tricksene, så mangler der svar på fremtiden. 

- Vi står i det uvisse, børnene står i det uvisse og forældrene står i det uvisse, fortæller Kevin King, der er parkourtræner på Kulturfabrikken.

Skatermiljø siden 2013

Kulturfabrikken stod klar i 2013 og er drevet af frivillige med økonomisk støtte fra Herning Kommune. I dag er Fabrikken blevet hjemsted for især børn og unge, der dyrker de alternative sportsgrene.

- Det har gjort at man har kunnet blive meget bedre meget hurtigt, siger Frederik Mølleskov, der skater på Kulturfabrikken.

Men ved udgangen af 2019 er det sidste trick lavet i de lejede fabrikshaller. Men hvor ramper og skatere så skal være, det er stadig et åbent spørgsmål. Og det skaber utryghed.

- Så længe der ikke er sat navn og lokation på et nyt sted, så er vi da usikre. Og det er synd at børnene kommer i klemme, siger formand for Kulturfabrikken, Jørgen Christensen.

- Det er deres andet hjem, så hvis de ikke var her, så var de ude på gaden, forklarer Kevin King.

Idrætsrådet bakker op

Herning Idrætsråd forvalter kommunens midler mellem sports foreninger og klubber. De ser stor værdi i kulturfabrikken og bakker op om ønsket om en snarlig løsning.

- De skal altså have tiden til og få det bygget op. Så jeg synes det er ved at være tid til at få en løsning - meget snart, siger Steen Lundgaard, der er formand for Herning Idrætsråd.

Selvom bestyrelsen for Kulturfabrikken og Herning Kommune har haft flere møder om fremtiden. Så har det ikke givet mere klarhed hos dem på fabrikken. 

- Hvor er vi henne, hvor er vi på vej hen? De behøver ikke sige præcist hvor det skal være henne, vi skal bare have nogle retningslinier, siger parkourtræner Kevin King.

Kommunen tager det roligt

Men ifølge formanden for kultur- og fritidsudvalget i Herning er der ingen grund til bekymring. 

- Vi har fællesinteresser, det skal nok blive løst, der er lang tid til udgangen af 2019, siger Johs. Poulsen fra Radikale.

Men det er der ikke for dem på fabrikken. Det tog mange år at bygge det nuværende sted. Skal de frivillige kræfter gøre det igen - så frygter de brugerne falder fra. 

- Hvis vi skal holde lukket for at bygge, så smuldrer det her for os, siger formand for Kulturfabrikken, Jørgen Christensen.

Hvorfor kan I ikke give dem et klart svar, de er tydeligvis utrygge?
- Fordi vi selvfølgelig skal have fundet det helt rigtige sted. Men det helt rigtige sted bliver alt for dyrt, hvis det tales op, kan man sige. Og vi vil gerne afsøge nogle fornuftige muligheder sammen med Kulturfabrikken og det ved de alt om, siger Johs Poulsen fra Radikale.

- Der må meget gerne snart sket noget. Vi skal have fundet et sted, vi skal have sat navn på et sted, det er det vi gerne vil for at blive lidt trygge ved det her, siger Jørgen Christensen.

D. 13. juni mødes kulturfabrikken igen med kommunen i forsøg på at finde et svar på fremtiden.