Kristian Jensen taler ud: - Det var ikke den reaktion, jeg havde regnet med

Det kommer bag på Venstres tidligere kronprins, at han har fået frataget sine ordførerskaber og udvalgsposter.

Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Kristian Jensen åbner nu for første gang op om det seneste døgns hændelser, som har kostet det mangeårige folketingsmedlem og tidligere næstkommanderende i Venstre sine udvalgsposter og ordførerskaber for partiet. I et interview til TV MIDTVEST fortæller han, at det er kommet bag på ham, at Venstres ledelse har reageret, som den har.

Jeg tror ikke, jeg afslører nogen hemmelighed ved at sige, at det ikke var den reaktion, jeg havde regnet med. Så man kan godt sige, jeg er overrasket.

Kristian Jensen

- Jeg tror ikke, jeg afslører nogen hemmelighed ved at sige, at det ikke var den reaktion, jeg havde regnet med. Så man kan godt sige, jeg er overrasket, siger Kristian Jensen til TV MIDTVEST. 

Den tidligere udenrigs- og finansminister har været en af søndagens absolut helt store historier. Det skete efter, at det sent lørdag aften kom frem, at han havde fået frataget alle sine ordførerskaber og udvalgsposter i Venstre.

Læs også Kristian Jensen får frataget ordførerskaber og udvalgsposter

Beslutningen blev truffet, efter at Kristian Jensen i et interview til Jyllands-Posten fortæller, at han mener, at Venstre bør gå sammen med regeringen, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti om en stor reformpakke om blandt andet skat og seniorjobordningen. Den udmelding er ikke faldet i god jord hos Venstres ledelse, og det har derfor fået konsekvenser for Kristian Jensen.

- Der er nogen interne spilleregler i partiet, der skal følges. Det er de helt åbenlyst ikke blevet, og det har så nogen konsekvenser i sidste ende, lyder det fra Venstres politiske ordfører Sophie Løhde, hvorefter hun fortsætter:

- Det er klart, at hvis man gerne vil udfordre og ændre Venstres politik, så er det oplagte sted at tage den diskussion i Venstres gruppeværelse.

Det er ytringen om at ville samarbejde ind over den politiske midte, som nu har kostet Kristian Jensen sin post som arktisordfører samt posterne i Folketingets udenrigsudvalg, finansudvalg, grønlandsudvalg og færøudvalg.

- Venstre står som det parti, der snakker om, hvordan vi får skabt vækst og velstand. Hvordan vi skaber pengene og ikke kun bruger pengene, og det er det, jeg i interviewet forsøgte at give en opskrift på. Derfor mente jeg sådan set, det lå i forlængelse af Venstres politik, fortæller Kristian Jensen.

Kunne du ikke have forudset, at det ville give ballade?

- Der er mange ting, man ser bedst i bakspejlet. Jeg kom med et interview, fordi det er nogle tanker, jeg har gjort mig som tidligere finansminister. Jeg ved, at regeringen sidder og skal lave en ny 2030-plan. Den synes jeg burde laves i bredt samarbejde med de partier, der har været med til at tage regeringsansvar, fordi vi på den måde kan trække Socialdemokratiet ud af den reformtørke, de har bragt sig i. Danmark har brug for, at vi bliver stærkere og rigere.

Kristian Jensens fald fra tinderne startede med et interview i Berlingske. Få hele overblikket her:

* 8. august: Berlingske bringer et interview med Kristian Jensen, som på daværende tidspunkt var næstformand.

 

Her siger han blandt andet, at Venstre bør droppe tanken om at danne en SV-regering, som tidligere formand Lars Løkke Rasmussen lancerede under valgkampen.

 

* 9. august: Venstre-nestor Claus Hjort Frederiksen udtaler under Venstres sommergruppemøde, at Kristian Jensen bør gå af som næstformand.

 

Kristian Jensen undskylder interviewet på et pressemøde i forbindelse med sommergruppemødet og gør det klart, at det er Venstres formand, der lægger den politiske linje.

 

* 20. august: Det står klart, at der er interne magtkampe i Venstre, og det bliver for meget for dele af baglandet.

 

Fire medlemmer af Venstre står frem i Jyllands-Posten og kræver Løkke afsat som formand og Kristian Jensen afsat som næstformand.

 

* 27. august: Venstre i Region Midtjylland, folketingsmedlemmerne Preben Bang Henriksen og Carsten Kissmeyer samt enkelte borgmestre opfordrer offentligt Løkke og Kristian Jensen til at trække sig.

 

* 31. august: Løkke og Kristian Jensen trækker sig fra deres poster efter et møde i Venstres hovedbestyrelse på Hotel Comwell i Brejning.

 

Kristian Jensen stiller efterfølgende op til et improviseret pressemøde, mens Lars Løkke forlader hovedbestyrelsesmødet uden at møde pressen.

 

* 21. september: Jakob Ellemann-Jensen vælges ved et ekstraordinært landsmøde i Venstre som ny formand. Inger Støjberg vælges som ny næstformand.

 

* 26. september: Venstres folketingsgruppe konstituerer sig, og Lars Løkke Rasmussen får sæde i Udenrigspolitisk Nævn, mens Kristian Jensen efter eget ønske ikke får tildelt nogen ordførerskaber. Senere får han dog tildelt rollen som arktisordfører.

 

* 11. januar: Der er tavshed fra Kristian Jensen, indtil at han i et interview med Jyllands-Posten åbner for sine tanker om at samarbejde om økonomiske reformer hen over den politiske midte. Interviewet bliver bragt på nettet lørdag aften og er i avisen søndag.

 

Han har ikke vendt tankerne med Venstres gruppeledelse, inden han giver interviewet til avisen. Det får formand Jakob Ellemann-Jensen til at fratage Kristian Jensen alle poster.

 

Kilder: Venstre, Jyllands-Posten, Ritzau.

 

/ritzau/

Se mere

Kristian Jensen blev for første gang valgt ind i Folketinget i 1998. Siden da er hans politiske karriere nærmest kun gået frem af og i 2009 nåede han et foreløbigt højdepunkt, da han blev valgt som næstformand i Venstre. 

Kristian Jensen har før givet udtryk for sit brændende ønske om at blive statsminister, men den 31. august brast drømmen, da Jensen efter længere tids uro i baglandet besluttede sig for at trække sig som næstformand.

Er det her din afskedssalut til Venstre?

- Nej, jeg er bestemt ikke på vej væk fra Venstre. Jeg er Venstre-mand i mit hjerte. Det har jeg været lige siden jeg meldte mig ind som 17-årig, og det vil jeg være indtil den dag, jeg bliver lagt i graven, siger Kristian Jensen til TV MIDTVEST.

03:53

Her kan du se hele interviewet med Kristian Jensen.

Luk video