Kristian Jensen: - Jeg har dårlig samvittighed

Finansminister Kristian Jensen har 20-års jubilæum som folketingsmedlem. Men på hjemmefronten har de store politiske ambitioner haft en pris.

Venstres næstformand og landets finansminister har rundet en milepæl på Christiansborg. Kristian Jensen fra Herning kan netop nu fejre sit 20-års jubilæum som folketingsmedlem.

- Jeg synes ikke, det føles som 20 år siden. Jeg synes stadigvæk, at den dag, hvor jeg gik op ad Folketingets store trappe for første gang, står klart for mig, siger Kristian Jensen.

quoteJeg har en gnavende fornemmelse i maven, der siger, at jeg ikke har været der nok.

Kristian Jensen

På de tyve år er Kristian Jensen steget hurtigt i graderne. Men succesen på Christiansborg har kostet på hjemmefronten. I alle årene har den nu 46-årige Finansminister valgt at blive boende i Herning, og det har betydet en hverdag væk fra sin hustru og parrets tre drenge. 

- Jeg ville gerne have givet dem noget mere nærvær, siger Kristian Jensen. Han erkender, at det har haft sin pris at være i dansk toppolitik.
- Jeg ville gerne have givet dem noget mere nærvær, siger Kristian Jensen. Han erkender, at det har haft sin pris at være i dansk toppolitik.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

- Når jeg prøver at huske, hvilke ambitioner jeg havde som forælder - hvad det var, jeg gerne ville give mine børn - så er det ikke det, de har fået. Jeg ville gerne have givet dem noget mere nærvær. Jeg ville gerne have givet dem en større del af mig selv i deres opvækst. Jeg ville gerne mere have været en del af deres fritidsliv og skoleliv. Der er ikke ret mange forældremøder, jeg har deltaget i. Der er ikke mange skole-hjem-samtaler, hvor jeg har siddet med og lyttet, siger Kristian Jensen.

quoteJeg ville gerne have givet dem noget mere nærvær. Jeg ville gerne have givet dem en større del af mig selv i deres opvækst. Jeg ville gerne mere have været en del af deres fritidsliv og skoleliv.

Kristian Jensen

Har du dårlig samvittighed?

- Det har jeg. Jeg har en gnavende fornemmelse i maven, der siger, at jeg ikke har været der nok. Omvendt vil jeg også sige, at vælgerne har givet mig en mulighed for at forfølge en drøm - forfølge et ønske jeg har haft om at være med til at forandre Danmark, siger Kristian Jensen.

Politisk succes i en tidlig alder

Kristian Jensen blev valgt til Folketinget i marts 1998. Venstres formand og statsministerkandidat, Uffe Ellemann Jensen, troede den var hjemme. Men statsminister Poul Nyrup Rasmussen genvandt magten. Den dengang 26-årige Kristian Jensen kom i Folketinget med et stort rygstød fra sin valgkreds. Rigtig mange vestjyder ville, at den tidligere VU-formand skulle være folketingsmedlem.

- Det er ikke fordi, jeg går og husker alle mulige tal. Men 9269 personlige stemmer ved det første valg. Det er bare et tal, der hænger ved, siger Kristian Jensen.

Kristian Jensen steg hurtigt i graderne på Christiansborg. Han blev i en ung alder sit partis finansordfører. I 2004 blev han skatteminister. Senere har der stået gruppeformand og udenrigsminister på visitkortet. 

Kristian Jensen erkender, at han har brugt flere timer ved sit skrivebord, end han har hos sin familie.
Kristian Jensen erkender, at han har brugt flere timer ved sit skrivebord, end han har hos sin familie.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Drømmer om at blive statsminister

Der brænder fortsat en politisk ild i Finansministeren. Midt i livet - og midt i sit arbejdsliv - har han stadig mod på nye opgaver på Christiansborg. Som Venstres næstformand er han sit partis nummer to. En dag i fremtiden håber og tror han på, at han kan tage det sidste skridt opad og komme til at stå i spidsen for Venstre.

quoteHvis ikke jeg havde ambitioner, om på et eller andet tidspunkt at tage det sidste trin op, så skulle jeg finde på noget andet at lave. Men jeg har ikke travlt.

Kristian Jensen

- Jeg er Venstres næstformand på niende år. Hvis ikke jeg havde ambitioner, om på et eller andet tidspunkt at tage det sidste trin op, så skulle jeg finde på noget andet at lave. Men jeg har ikke travlt, siger Kristian Jensen.

Men arbejder tiden for dig, eller arbejder tiden imod dig?

- Jeg synes stadigvæk, at tiden arbejder for mig. Men jeg har gjort det til en leveregel ikke at fokusere på det næste, jeg skal lave - men fokusere på det jeg laver nu, fortæller Kristian Jensen. 
 

TV MIDTVEST har i anledning af Kristian Jensens 20 år i Folketinget fulgt ham på en arbejdsdag i Finansministeriet. Udsendelsen ”Kristian Jensen - 20 år på Tinge” kan ses her: 

Kristian Jensen fra Herning kan i marts i år fejre 20-års jubilæum som folketingsmedlem. Venstremanden har prøvet både at være skatteminister, udenrigsminister og sit partis gruppeformand. I dag er Kristian Jensen landets finansminister - med alt hvad det indebærer. TV MIDTVEST har fulgt ham fra morgen til aften på en arbejdsdag.