Kommentar: De magiske ord kom fra hjertet

FC Midtjylland leverede en stor præstation og bevarede et bemærkelsesværdigt fokus efter sejren over Young Boys. Det er kun Champions League, der tæller nu på heden.

Kommentar: 60 millioner kroner skulle nok få de fleste af os til at diske op med nogle dansetrin. Og 60 millioner kroner ville for de fleste af os også være nok. Men bare ikke for en flok sultne ulve fra det midtjyske. 

For kun anden gang i klubbens historie er FC Midtjylland i et europæisk gruppespil. En umanerlig mesterlig præstation mod et stærkt schweizisk mandskab sikrede i aftes FC Midtjylland som minimum gruppespil i Europa League og de 60 millioner kroner.

Især i anden halvleg lignede det Young Boys mod midtjyske mænd. 

Europæiske kvaler har de seneste år været lidt af en møllesten om halsen på FC Midtjylland. De har haft så svært ved at tage de sidste trin ind i netop dette, for så mange danske hold, forjættede land. Men nu, hvor de er her, bød aftenen slet ikke på nogen dans med ulve. Og det var ikke skuespil for galleriet i bedste Kevin Costner-stil. Men bare oprigtigt målrettethed.  

For FC Midtjylland tænker slet ikke på Europa League. Alle som én.

FC Midtjylland vandt onsdag aften 3-0 over schweiziske Young Boys i kvalifikationen til Champions League.
FC Midtjylland vandt onsdag aften 3-0 over schweiziske Young Boys i kvalifikationen til Champions League.

Et bemærkelsesværdigt fokus

Jovist, var de stolte over præstationen mod Young Boys, men i sekunderne efter slutfløjtet onsdag aften var der et bemærkelsesværdigt fokus. Afdæmpede krammere og corona-knytnæver. Mere svingede de sig ikke op til. Ingen sejrsdans. En fattet flok elitesportsudøvere med blikket stift rettet mod nye mål. Vel blev det meget synligt på grund af det publikumstomme stadion i Herning, men ikke desto mindre meget iøjefaldende. 

Målet er det ypperste. Den ultimative drøm i den kun godt 20 år gamle fodboldklub er at komme i det fineste europæiske selskab. Champions League gruppespil. Og potentielt en indtægt på 200 millioner kroner. Det er her, det er sjovest at være, når man er fodboldspiller. Det er det, alle store fodboldspillere vil spille, og det er det, alle danske fodboldspillere drømmer om at prøve. At få chancen for at møde Messi, Ronaldo, Neymar og alle de andre stjerner. 

Pione Sisto fik minutter i benene i anden halvleg, hvor han leverede et spektakulært oplæg til Awer Mabils scoring til 3-0. 
Pione Sisto fik minutter i benene i anden halvleg, hvor han leverede et spektakulært oplæg til Awer Mabils scoring til 3-0. 

Magiske ord kom fra hjertet

Hvis ikke man vidste bedre, skulle man næsten tro, at samtlige spillere var blevet hjernevasket i de få minutter, de opholdt sig i omklædningsrummet, inden de kom ud og sagde ord. ”Champions League.” ”Champions League”. ”Champions League.” Nærmest et autosvar fra hele flokken. Oprigtigheden i øjnene og de determinerede blikke afslørede, at selv ikke den bedste spindoktor havde været inde over her.

De magiske ord kom fra hjertet. 

Nok er FC Midtjylland stadig en forholdsvis ny fodboldklub. Men novicer er de ikke længere. Tre danske mesterskaber de seneste seks sæsoner fortæller alt. Novicer er de måske heller ikke længere på den europæiske scene. Den anden halvleg mod Young Boys. Wauw. 

Nogle gange er det de små detaljer, der flytter et hold det sidste stykke og får dem skubbet over målstregen. Jeg siger ikke, at det skal have æren for sejren, at FC Midtjylland for første gang før en hjemmekamp overnattede på hotel natten før kampen. At holdet ikke trænede i Ikast, men på kampbanen i Herning. Det er bare sådan noget, de rigtig store hold gør. Der er signalværdi i det. 

Måske skal FC Midtjylland sende en venlig tanke til F.C. København. Et dansk hold, der har for vane et komme i europæisk gruppespil. Måske har midtjydernes træner Brian Priske hentet lidt inspiration fra sin tid som assistent hos københavnerne. I hvert fald klæder det FC Midtjylland at steppe op og lukke munden på kritikerne. Og ironisk nok også i den sammenhæng FCK og deres manager Ståle Solbakken, der har revset FCM for ikke at kunne skubbe døren op til Europa. Det skader aldrig at gøre tingene på en ny måde og at gå op i detaljerne.  

Assistenttræner Kristian Bach Bak og cheftræner Brian Priske. 
Assistenttræner Kristian Bach Bak og cheftræner Brian Priske. 

Næste europæiske togt er tirsdag i Prag, og onsdag den 30. september tjekker tjekkerne ind i Herning til returmødet. Et mandskab, der har haft 13 mand udtaget til det tjekkiske landshold det seneste års tid. 

Så meget godt med midtjysk målrettethed og fokus. Det kommer til at kræve sin mand at matche de tjekkere. Lige i går var det nu lidt underligt ikke at se en flok jubelidioter danse rundt. Men det er nye tider på Heden. Og måske er det det, der skal til. Men som salige Richard Møller Nielsen engang sagde, og den gamle, fynske landstræner var leveringsdygtig i mange citater: ”Når man vinder, er det en pligt at glæ’e sig.”  

Selv for en flok midtjyske mænd.  Men mon ikke også de bare glæder sig på deres helt egen måde? 

Du kan se højdepunkter og reaktioner fra kampen mod  Young Boys her.

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Sport.