Klammeri og knojern: Indbrudstyv anholdt i baghave

Politiet fik hjælp til at anholde en 19-årig indbrudstyv i Herning i nat.

Arkivfoto. Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

En 19-årig indbrudstyv forsøgte ad flere omgange at begå indbrud i Herning sent onsdag aften.

Det fortæller Midt- og Vestjyllands Politi, der i nat anholdt manden i en baghave på Ringstedvej.

- Indbrudstyven blev først overrasket af en beboer på en adresse i Sorøgade, hvorefter han stak af, siger vagtchef Simon Skelkjær.

- Klokken 01.00 så en anden borger ham luske rundt i en baghave på Ringstedvej, og da borgeren forsøgte at tilbageholde ham, opstod der tumult, inden vi nåede frem til stedet, lyder det fra vagtchefen.

Den 19-årige tabte under klammeriet et knojern, og derfor er han nu, udover at være sigtet for to indbrudsforsøg, sigtet for overtrædelse af våbenloven.

Politiet roser civil anholdelse

Hos Midt- og Vestjyllands Politi er man ikke i tvivl om, at det var den snarrådige indsats af borgerne, som ledte til anholdelsen af den unge mand.

- Det var godt arbejde, at manden blev tilbageholdt. Selvfølgelig skal man ikke rode sig ud i en civil anholdelse, hvis ikke man kan håndtere situationen, men det var godt løst i nat, siger Simon Skelkjær.

Den 19-årige bliver løsladt igen torsdag morgen.

Hvad er reglerne for en civil anholdelse?

Muligheden for at foretage en anholdelse er omtalt i retsplejeloven § 755:
"Politiet kan anholde en person, der med rimelig grund mistænkes for et strafbart forhold, der er undergivet offentlig påtale, såfremt anholdelse må anses for påkrævet for at hindre yderligere strafbart forhold, for at sikre hans foreløbige tilstedeværelse eller for at hindre hans samkvem med andre."

 

Reglerne for civile anholdelser fremgår af samme paragraf stk. 2:
"Samme beføjelser har enhver, der træffer nogen under eller i umiddelbar tilknytning til udøvelsen af et strafbart forhold, der er undergivet offentlig påtale. Den anholdte skal snarest muligt overgives til politiet med oplysning om tidspunktet og grundlaget for anholdelsen."

 

Og stk. 4:
"Anholdelse må ikke foretages, hvis frihedsberøvelse efter sagens art eller omstændighederne i øvrigt ville være et uforholdsmæssigt indgreb."

 

Det vil altid være op til domstolene at afgøre, om en borgers indgreb er nødvendig og rimelig. Er det ikke det, kan det være strafbart.

 

Kilde: Politi.dk