Kampen om genbrugsguldet: Charles gik personligt konkurs

Der er stor rift om dødsboer og de gode loppefund. En antik- og genbrugshandler i Herning Kommune har måttet dreje nøglen om.

Designervarer, genbrugsmøbler og retro er in. 

En tur på de mange loppemarkeder og auktioner - og et kig i tv-oversigterne - viser med al ønskelig tydelighed, at danskerne er vilde med genbrug.

Og interessen er nu så stor, at de mange aktører på markedet har meget svært ved at skaffe varer nok. 

- Markedet er på kogepunktet. Jeg startede for tre år siden, hvor det var let at komme til nogle gode fund. Den situation eksisterer ikke i dag. Vi er alt for mange om buddet, siger Majken Rold Nedergaard, der er indehaver af butikken Retrohjem.dk i Viborg.

Mangel på dødsboer

De mange antik- og genbrugshandlere er specielt afhængige af dødsboer, men den overophedede situation på markedet betyder, at der er stor kamp om dødsboerne. Og kampen har nu fået det første offer.

En af de meget erfarne genbrugs- og antikhandlere, Charles Maibom fra Karstoft i Herning Kommune, er blevet erklæret konkurs.

De seneste fem år har han haft en stor forretning på Sakskøbingvej i Herning. Kunder var der nok af, men blandt andet problemer med at skaffe de rigtige varer betød til sidst, at forretningen ikke kunne løbe rundt, fortæller han.

- Man kan ikke forstå, at man har arbejdet i fem år og lagt al sin energi i det. Og så står man nu og har ingenting. Huset er væk, bilen er væk, og alle varerne er væk.

Maibom har været i markedet i 25 år. Han husker tydeligt dengang, da der kun var nogle få antik- og genbrugshandlere, der ledte efter de gode fund i dødsboerne. 

Nu har de etablerede aktører fået konkurrence af mange private, der øjner chancen for at score en hurtig gevinst på retro-bølgen, og dertil kommer, at der er flere store firmaer, der støvsuger markedet og sender de bedste varer til udlandet.

Charles Maibom rydder op i sit private lager i Karstoft. Om et par måneder skal han være ude af huset.
Charles Maibom rydder op i sit private lager i Karstoft. Om et par måneder skal han være ude af huset.
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

- For to år siden havde vi annoncer i Esbjerg, Silkeborg, Viborg og Holstebro. Specielt i Esbjerg gik det rigtig godt. Vi havde mere, end vi kunne følge med til. Fra dag til dag stoppede det lige pludselig og så havde vi ingen dødsboer mere, fortæller Charles Maibom.

Humanitære organisationer ramt

Kampen om genbrugsguldet rammer også de humanitære organisationer, der baserer en del af deres økonomi på at sælge genbrugsting.

Jette Jensen, der er chef for Blå Kors Genbrug, fortæller, at organisationen ofte oplever, at private opkøbere allerede har taget de gode ting, når organisationens frivillige kommer ud til et dødsbo,

- I praksis betyder det, at vi ikke kan få ret meget ud af et dødsbo, og det betyder så også, at vi ikke får så mange penge til de velgørende formål, siger hun.

Blå Kors Genbrug omsatte sidste år for 45 millioner kroner. 

- Hvis vi på sigt ikke kan holde omsætningen, må vi se i øjnene, at det vil gå ud over det sociale arbejde, siger Jytte Jensen.

Som en konsekvens af konkursen skal Charles Maibom snart forlade sit hjem i Karstoft. Hvad fremtiden byder på, ved han endnu ikke. Han overvejer at fortsætte med at handle med genbrug og antikviteter, men tøver alligevel.

- Lige nu kan jeg ikke rigtig se en vej ud af det. Det har selvfølgelig noget med økonomi at gøre. Jeg skal ud og finde et nyt sted, hvor jeg kan bo og handle fra, og det er næsten umuligt, siger han.

Majken Rold Nedergaard er indehaver af forretningen Retrohjem.dk i Viborg. Markedet er på kogepunktet, siger hun. 
Majken Rold Nedergaard er indehaver af forretningen Retrohjem.dk i Viborg. Markedet er på kogepunktet, siger hun. 

 

Charles Maibom havde mange kunder i sin butik i Herning. Men han kunne ikke skaffe de rigtige varer, fortæller han her i dette interview.