Jubilæum er særligt for især fem beboere: - Der er sket meget på de 20 år

2019 er et særligt år for Bofællesskabet Tietgensgade i Herning. Her kan der fejres 20 års jubilæum.

Kristian Zaulich, Jane Pinderup, Britta Olga Kristensen, Bettina D. Jensen og Hanne Krogh Hansen har alle boet på bofællesskabet i 20 år. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Der bliver drukket kaffe, hygget og spillet god musik. Det har de gjort i 20 år nu.

Det er godt nok mange år. Jeg kan ikke selv forstå hvor mange år.

Kristian Zaulich, beboer, Bofællesskabet Tietgensgade

Det er jubilæumsår for Bofællesskabet Tietgensgade i Herning, og det skal fejres.

For fem af bofællesskabets 12 beboere er det en helt særlig oplevelse. De fem har nemlig boet på Tietgensgade 6 i Herning i samtlige 20 år.

Læs også Bofællesskab for seniorer skyder op i Ringkøbing

- Det er godt nok mange år. Jeg kan ikke selv forstå hvor mange år. Jeg synes, der er sket meget på de 20 år. Jeg får den hjælp, jeg har behov for, og jeg er glad for at bo her. Jeg tror, jeg ville være ked af at bo alene. Jeg vil gerne være sammen med nogle, siger Kristian Zaulich, der er en af dem, der også kan fejre jubilæum efter 20 år.

Kristian Zaulich har en helt speciel rolle i bofællesskabet, for det var ham, der tog det allerførste spadestik, da det blev bygget.

Fælles for alle beboerne er, at de har en kognitiv funktionsnedsættelse. Det kan være på forskellige niveauer, men alle kræver de daglig hjælp til eksempelvis at ordne post, kontakte læge og begå sig i sociale funktioner.

Kristian Zaulich og Hanne Krogh Hansen på Bofællesskabet Tietgensgade i Herning. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Fokus på individuelle mål

TV MIDTVEST var med for 20 år siden i tilblivelsen af Bofællesskabet Tietgensgade. Dengang var det nogle spændte beboere, der kunne se, hvordan deres fremtidige hjem kom til at se ud.

Selvom fem af de oprindelige beboere stadig har adresse på Tietgensgade 6, er der meget, der har ændret sig.

Det fortæller Mads Wallberg Sørensen, der er afdelingsleder på bofællesskabet.

- Der er ikke de ressourcer, der har været på handicapområdet, men vi har et rigtigt godt tilbud her og et rigtigt godt hjem for de 12 mennesker, som bor her, siger han.

Den største forskel på 1999, hvor bofællesskabet blev bygget, og nu, er det målrettede fokus, der er på beboernes individuelle mål.

- Den bevægelse, der har været på handicapområdet de seneste 20 år, er gået i retning af et større fokus på at arbejde med individuelle mål. Mål der udvikler den enkelte borger, mål der er med til at give den enkelte større selvstændighed, livskvalitet og nye udfoldelsesmuligheder, siger Mads Wallberg Sørensen. 

Læs også Op og ned ad catwalken: Beboerne på Drengshøj viser moden frem i Thisted

Der er tilknyttet otte fastansatte til Tietgensgade 6. Det betyder, at der er personale til stede døgnet rundt.

Trygt sted at bo

Når der bliver spillet musik hos de 12 beboere, er det ofte Keld Heick eller Birthe Kjærs stemmer, der lyder på værelserne.

En af dem, der tit skruer på for musikken, er Hanne Krogh Hansen på 53. Hun nyder tilværelsen i bofællesskabet.

Hanne Krogh Hansen har her besøg af sine forældre, Grethe og Jørgen. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Det er noget, som hendes forældre, Grethe og Jørgen, sætter pris på.

- Det er trygt for Hanne at være her. Hun vil gerne hjem og besøge os, men hun vil gerne herind igen.
Når hun er hjemme, kan hun pludselig sige, nu vil jeg faktisk gerne hjem igen. Og det er ikke hos os, men i Tietgensgade, siger Grethe Hansen.

Hanne Krogh Hansens forældre ved, at de ikke kan være der for hende for evigt. Her spiller det sammenhold, der er på Bofællesskabet Tietgensgade, en stor rolle for forældrene.

- Selvfølgelig er vi bekymrede for Hannes fremtid, når vi ikke er her mere. Det kan man ikke undgå at være, men vi har forsøgt at få hende integreret i bofællesskabet så godt som muligt, siger Grethe Hansen.

09:13

TV MIDTVEST var med for 20 år siden, da Bofællesskabet Tietgensgade i Herning blev indviet. Til det store 20 års jubilæum er vi med igen.

Luk video