Jensen kræver enighed om EU

Kan Venstre og Dansk Folkeparti være i regering sammen trods forskellige holdninger til EU? Venstres næstformand udelukker ingen - men siger samtidig, at der skal være enighed om politikken internt i regeringen.

En regering under Venstres ledelse skal arbejde for et ja ved den kommende EU-afstemning om retsforbeholdet. Og den holdning skal gælde alle partier i regeringen og dermed også Dansk Folkeparti, hvis det skulle gå hen og blive aktuelt.

Sådan lyder budskabet fra Venstres næstformand, Kristian Jensen fra Lind ved Herning, over for Politiken torsdag.

Kristian Jensen understreger ifølge Politiken, at han ikke udelukker nogen partier fra en kommende regering. Men han siger samtidig:

- Vores udgangspunkt er, at hvis vi får et borgerligt flertal, vil vi indbyde til et bredt samarbejde og bredt til regeringsdeltagelse, hvis man er enig i den linje, som vi vil føre en regering ud fra. Herunder også en linje om, at man skal ud aktivt og kæmpe for et ja til at få ændret retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

- Vi har en aftale med den nuværende regering om at lave en afstemning omkring retsforbeholdet. Og man kan ikke forestille sig, at man har en regering, der er delt i spørgsmålet om, hvorvidt man anbefaler et ja i det spørgsmål, siger Kristian Jensen til Politiken.

Søren Pind: Det ser jeg umiddelbart ikke for mig

Onsdag var Søren Pind (V) fremme med et lignende budskab.

- Du kan ikke have en regering, hvor hver sit parti går ud med hver sit budskab i sådan en sammenhæng. Så det ser jeg ikke umiddelbart for mig, sagde Søren Pind i Ekstra Bladets studie på spørgsmålet, om han ville have Dansk Folkeparti med i regering.

I aftenens partilederdebat på TV2 blev Venstres formand Lars Løkke Rasmussen spurgt, hvad han mener om de udtalelser. Og han er tilsyneladende ikke helt enig.

- Jeg udelukker ikke nogen, lød hans svar.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har flere gange fastslået, at hans parti ikke har nogen ambition om ministerposter. Men DF-formanden udelukker det heller ikke.

Og modsat Kristian Jensen mener Thulesen Dahl godt, at to vidt forskellige holdninger til en folkeafstemning kan trives i en regering, skriver Politiken.    Kristian Thulesen Dahl mener ikke, at en tilvalgsordning som erstatning for retsforbeholdet er en løsning, der er brugbar for Danmark.    /ritzau/


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Politik.