JBS laver nye underbukser i bambus: - Vi skal tage ansvar

Med bambusunderbusker vil undertøjsproducenten JBS forsøge at gøre tekstilindustrien mere bæredygtig. Det skal den grønne FSC-certificering hjælpe med.

Tekstilindustrien er en af de helt store klimasyndere. Det vil de gøre op med i undertøjsvirksomheden JBS i Herning.

Virksomheden gør nemlig klar til at sende verdens første FSC-certificerede underbukser i handlen, som betyder, at underbukserne er lavet af bambus fra en 100 procent bæredygtig skov.

- Branchen er blevet stor, og der er et stort ressourceforbrug, og derfor er vi nødt til at tage ansvar. Der vil vi gerne som virksomhed være nogle af dem, der går forrest, siger Nicolai Hartung, der er salgs- og marketingchef i JBS.

De nye bambusunderbusker fra JBS kommer ud i butikkerne i næste uge - i første omgang i en børnemodel til drenge.
De nye bambusunderbusker fra JBS kommer ud i butikkerne i næste uge - i første omgang i en børnemodel til drenge.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

FSC er en mærkningsordning til træ og papir. Den går kort sagt ud på, at der i en FSC-skov ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

Samtidig skal mærkningen sikre gode arbejdsforhold for de mennesker, der arbejder i skoven, og at dyr og planter, der lever der, bliver beskyttet.

Dansk bæredygtighed hitter i Europa

Årligt bliver der fældet omkring 150 millioner træer bare til tekstilproduktion, siger Rasmus Stærk, som er FSC-koordinator i JBS. Netop derfor mener han, at certificeringen er fornuftig at få ind i produktionen.

- Vi har et ansvar for at sikre, at det råmateriale, der går i vores produkt, kommer fra ansvarlige kilder. Det kan vi gøre med FSC-certificeringen, siger Rasmus Stærk.

Rasmus Stærk har sammen med sine kollegaer besøgt FSC-skoven for gå hele deres forsyningskæde efter i sømmene.
Rasmus Stærk har sammen med sine kollegaer besøgt FSC-skoven for gå hele deres forsyningskæde efter i sømmene.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Underbukser af bambus er blot det seneste skud på stammen. Tekstilindustriens forsøger nemlig i disse år at gøre op med dens massive forbrug af jordens ressourcer.

Derfor har Rasmus Stærk og kollegaerne været derude, hvor bambussen gror for at sikre, at den nye FSC-certificering rent faktisk holder, hvad den lover.

- Vi er gået ind i en proces sammen med FSC, hvor vi er gået tilbage i hele vores værdi- og forsyningskæde fra bambusskov til fiberproduktion, spænding af garn, farveri og til færdigt produkt og fået certificeret alle led, siger Rasmus Stærk.

KRAVENE BAG FSC

De mange fine certifikater er dog ikke kun til for, at undertøjsfabrikanten kan klappe sig selv på skulderen. Det gør også en forskel ude på markedet, fortæller salgs- og marketingchef Nicolai Hartung.

- Når vi kommer på nogle nye eksportmarkeder, så kan vi se, at vi virkelig gør en forskel som land og som branche. Bæredygtigt tøj fra Danmark er populært, når vi kommer til Tyskland og længere ned gennem Europa, siger han.

- Det næste kunne blive hamp

Om en uge skal de nye bambusunderbusker stå deres prøve i julehandlen – i første omgang i en børnemodel til drenge.

Nicolai Hartung er spændt på at se, hvordan forbrugerne tager imod bambus-underbukserne med det grønne mærke – men han tror på, at danskerne er klar til bæredygtigt undertøj.

- Jeg er sikker på, at med al den fokus, der er på bæredygtighed i øjeblikket, så skal der nok blive lagt mærke til, at de her underbukser er certificeret bæredygtige, siger han.

Men allerede inden vi alle sammen har vænnet os til at gå i bambus, er det næste bæredygtige produkt måske lige om hjørnet, lyder det fra salgs- og marketingchefen.

- Bomuld og uld har i mange år været kendt som økologisk – nu kan vi få certificeret vores bambus. Det næste kunne blive hamp. Det kunne godt være et af de materialer, vi kommer til at se i fremtiden, siger Nicolai Hartung.

I løbet af næste forår bliver alle bambusprodukter fra JBS certificeret med FSC-mærkningen.