Jacob laver chokolade uden mælk: Håber, flere vil vælge veganske varer

I kælderen under privaten er Jacob Madsbjerg i fuld gang med at udleve sin iværksætterdrøm. Hans virksomhed hedder ”Chokovegan” – og som navnet måske antyder, så laver han vegansk chokolade.

9:47
I Herning har Jacob Madsbjerg lavet hele sin kælder om til en chokoladefabrik, hvor han producerer vegansk chokolade.

De små fyldte chokolader bliver forsigtigt pyntet, inden Jacob Madsbjerg sætter dem ned på deres faste pladser i den række af gaveæsker, der står foran ham på pakkebordet.

Der er seks forskellige slags, og smagsvarianterne spænder over kaffe, peanut, jordbær, hasselnød, karamel og orange. Alle varianter har det tilfælles, at de er helt veganske og altså ikke indeholder mælk.

Indtil videre er firmaet Chokovegan et fritidsprojekt, og Jacob Madsbjerg har ikke nødvendigvis en ambition om at se den lille startup-virksomhed i kælderen i Herning vokse til en stor fabrik med flere hundrede ansatte.

Til gengæld har han en drøm om at flere danskere begynder at leve vegansk, og set med de briller, så er han slet ikke bange for at få konkurrence.

- Jeg vil jo egentlig gerne, at der kom flere veganske produkter. Og får man en kollega der også laver chokolade, så kunne man måske få en sparringspartner i stedet for en konkurrent. Sådan ser jeg på det, fordi jeg tror, at markedet er kæmpestort, forklarer han.

Alle chokoladerne er veganske.
Alle chokoladerne er veganske.
Foto: BB Medier

Er selv veganer

Jacob Madsbjerg kunne sagtens se for sig, at enkelte udvalgte gavebutikker på sigt begyndte at forhandle lækkerierne fra Chokovegan, men indtil videre foregår alt salg nu fra hjemmesiden med egen webbutik.

Jacob Madsbjerg blev selv omvendt til en mere bæredygtig vegansk livsførelse for et par år siden, og som det ofte er tilfældet med den slags større sporskifter i mænds liv, så er det hans bedre halvdel, der har inspireret ham.

- Hun viste mig nogle videoer, blandt andet en der hed ”What the Health!”, der handler om helbredet, i forhold til hvad man spiser. Og der kunne jeg jo godt se, at med min alder og den mængde kød jeg havde konsumeret, så kunne der godt være noget med kolesteroltal og andre ting og sager. Så der valgte jeg at følge lidt med hende, først som vegetar i et år, og så fuldt vegansk for to år siden. Så nu lever jeg kun af planter, siger han.

Jacob Madsbjerg arbejder i sin kælder.
Jacob Madsbjerg arbejder i sin kælder.
Foto: BB Medier

Svære regler

Jacob Madsbjerg fortæller, at når man starter som iværksætter indenfor netop fødevareproduktion, så er en af de største udfordringer at sætte sig ind i de mange regler, der skal overholdes.

Det kan være krav til de ingredienser og råvarer, du bruger. Eller krav til hygiejne og emballage. Eller specifikke afgifter som du skal betale.

Fødevarestyrelsens glade smiley er hængt op på væggen lige ved døren og vidner om, at Jacob nu har ret godt styr på reglerne. Faktisk ser han mere myndighederne som en samarbejdspartner end en emsig kontrolinstans.

Men han er bestemt også stødt på overraskelser undervejs. For eksempel den uventede udfordring, at man sådan set slet ikke må kalde vegansk chokolade for chokolade.

- Ifølge EU-normen, chokoladenormen, så skal der være mælk i en hvid chokolade og i en lys chokolade, for at den må kaldes chokolade. Det har ikke noget med kakaoindholdet at gøre, der skal simpelthen være mælk i, forklarer han.