Jacob er så godt som garanteret et job - alligevel ender han og mange andre i skolepraktik

Flere elever på Herningsholm Erhvervsskole har svært ved at skaffe en praktikplads. Derfor ender de i skolepraktik, selvom de har nemt ved at finde job, når de færdiguddannede.

Jacob Dyrborg Wedel læser til datatekniker med speciale i programmering. Han burde være i praktik hos en virksomhed - men det er han ikke.
Jacob Dyrborg Wedel læser til datatekniker med speciale i programmering. Han burde være i praktik hos en virksomhed - men det er han ikke.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

19-årige Jacob Dyrborg Wedel har to skærme foran sig. 

På den ene ruller linjer med koder forbi, mens den anden viser resultatet på en hjemmeside. 

Han læser til datatekniker med speciale i programmering, og han er en af de mange elever på Herningsholm Erhvervsskole, der ikke har fundet en praktikplads. 

-  Skolepraktikken virker sådan set rimelig udmærket. Vi får en masse muligheder for at lære nye ting og vi har rigtig meget frihed i, hvad vi gerne vil lære, men det er lidt træls ikke at have en rigtig praktikplads, siger han.

Han fortæller, at han i løbet af de seneste 2,5 år har sendt flere end 170 ansøgninger til forskellige virksomheder. Det har kastet flere samtaler af sig, men han er stadig ikke lykkedes med at skaffe en praktikplads. 

- Jeg er begyndt at få bedre svar i takt med, at jeg har været her på skolen i længere tid. Det hjælper på motivationen til at sende ansøgninger, siger han.

I forbindelse med uddannelsen er han flyttet fra Holstebro til Ikast. Derfor søger han bredt, men der er alligevel grænser for den unge vestjyde. 

- At skulle tage til København er et stort spring. Derfor sender jeg mange uopfordrede ansøgninger til virksomheder, forklarer han. 

Uddannelsesleder Emil Østergaard kalder det er paradoks, at it-virksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft, men ikke tager flere lærlinge.
Uddannelsesleder Emil Østergaard kalder det er paradoks, at it-virksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft, men ikke tager flere lærlinge.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Giver dårligere arbejdskraft

I snit er det 3 ud af 10 af skolens studerende, der ikke har en praktikplads. Det ærgrer Emil Østergaard, der er uddannelsesleder på data- og kommunikationslinjen ved Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier.

- Det betyder, at vi har en potentiel arbejdsstyrke, som ikke får den optimale uddannelse, forklarer han og peger på, at skolen ikke har samme adgang til teknologi, som virksomhederne har. 

- Vi har en it-branche som har mangel på arbejdskraft, og vi har rigtig mange lærlinge, som ikke har en læreplads, så deri består et eller andet paradoks, konkluderer han. 

Emil Østergaard påpeger, at der er tale om en landsdækkende udfordring. Tal fra juli 2021 viser ifølge Børne- og Undervisningsministeriet, at 10.430 elever landet over var på jagt efter en praktikplads.

Selvom det er mindre end samme måned i 2020, peger Emil Østergaard på, at eleverne på hans skole er særligt udfordret.

- Hvis ikke de unge mennesker er derude og har fingrene nede i det her, så risikerer vi stille og roligt at miste vores konkurrenceevne, for vi kan risikere, at virksomhedernes kunder tager andre steder hen, fordi vi ikke er i stand til at følge med de andre lande, advarer uddannelseslederen. 

Har I været godt nok til at sælge jer selv?

Det synes vi. Vi er løbende i dialog med virksomhederne omkring, hvilke behov de har, og hvordan de ser fremtiden for deres virksomhed, og så forsøger vi at tilpasse vores undervisning derefter.