Intet er for ødelagt: Peter kan redde det porcelæn, som andre ville smide ud

Private, samlere og antikvitetshandlere kommer til et lille værksted i Herning med deres skårede porcelæn.

Ødelagte kongelige figurer, fade, skåle og opsatser.

Intet porcelæn er så skåret, at håndværkeren Peter John Winther-John ikke kan restaurere det på sit lille værksted i Herning.

quoteJeg kan lave det, så de ikke kan se, det har været i stykker. Det ser perfekt ud, for ser det ikke perfekt ud, så er det ikke godt nok

Peter John Winther-John

Han er en af de eneste i landet, som arbejder med skåret porcelæn, fortæller han stolt.

- Der var en i Odense, men hun er blevet lidt gammel, så hun sender kunderne op til mig, siger Peter John Winther-John med et smil.

Han er selv 78 år.

Fra England til Midtjylland

Peter John Winther-John er uddannet kunstmaler på en kunstskole i England. Her arbejdede han i mange år hos en konservator, og på et tidspunkt tog han springet og blev selvstændig. Først i England, men senere flyttede han værkstedet og familien til Herning.

Nu modtager han kunder fra hele verden i det midtjyske, der har valgt ham til at reparere deres dyrebare porcelæn.

- Jeg kan lave det, så de ikke kan se, det har været i stykker. Det ser perfekt ud, for ser det ikke perfekt ud, så er det ikke godt nok, slår han fast.

Kompliceret håndværk

Peter John Winther-Johns håndværk kræver meget erfaring med materialer og farver. Der skal limes, mangler der dele, skal han modellere dem op igen, så skal der males med farver, der passer nøjagtig til de originale farver, og undervejs skal det tørres og vaskes.

quoteJeg har levet for restaurering i 35 år. Man bliver lidt immun

Peter John Winther-John

Meget gamle ting tilføres også lidt patina, og her er et af hans tricks at skubbe porcelænet med lidt skurepulver så det får en ru overflade.

Selvom det oftest er meget dyre genstande, der skal igennem den grundige proces, så er han ikke bange for, om han kommer til at gøre skaden værre, end den allerede er.

- Jeg har levet for restaurering i 35 år. Man bliver lidt immun, slår han fast.