Ind med badminton og ud med bæltefiksering: Fysioterapeuter er med til at nedbringe tvang

Fysioterapeuter har en stor del af æren for, at det går den rigtige vej med brugen af tvang i Regionspsykiatrien Vest.

Fysisk aktivitet og trykmassage er godt på vej til at tage over fra bæltefikseringer i psykiatrien.

I perioden 2011-2013 blev 7,6 procent af indlagte psykisk syge bæltefikseret i kortere eller længere tid, og det høje antal førte til, at man i 2014 besluttede, at antallet af bæltefikseringer skulle halveres inden 2020.

Tidligere har det betydet, at øvrige tvangsforanstaltninger som medicinering og fastholdelse i stedet tog over, men i Herning er man gået en anden vej. Her har regionspsykiatrien ansat tre fysioterapeuter for at minimere brugen af tvang, og det kan betyde alt fra en massage til en omgang badminton med en patient.

- Det vi kan tilbyde patienterne er blandt andet trykmassage og fysisk aktivitet, så de generelt får rørt kroppen på en eller anden måde, fortæller fysioterapeut Charlotte Hansen, der ligesom sine to kolleger er ansat for en to-årig projektperiode.

- Det giver en god ro. Hvis du går med angst, frustrationer eller vrede, så kan man få følelserne ud i kroppen og dermed ud, supplerer Brian Lehm Nielsen, der også er fysioterapeut på afdelingen.

En hjælp for patienterne

Den fysioterapeutiske tilgang ser nu ud til at bære frugt. Projektet begyndte i foråret 2018, og siden da er antallet af både bæltefikseringer, fastholdelser og tvangsmedicinering faldet. 

quoteVores egen fornemmelse er, at vi har fat i det rigtige, og at tallene så også viser det, det er jo meget tilfredsstillende.

Janne Rezagi, ledende overlæge, Regionspsykiatrien Vest

- Det er megadejligt. Vores egen fornemmelse er, at vi har fat i det rigtige, og at tallene så også viser det, det er jo meget tilfredsstillende, siger Janne Rezagi, ledende overlæge ved Regionspsykiatrien Vest.

Både før og efter en aktivitet som eksempelvis trygmassage vurderer fysioterapeuterne patienternes vrede, uro og utryghed på en skala fra 1-10. Også her er der gode resultater, der indikerer, at den fysiske tilgang virker.

- Det viser, at der er et tydeligt fald i patienternes scoringer fra før en aktivitet til efter en aktivitet. Så patienterne giver udtryk for, at det hjælper, siger afdelingens ledende terapeut, Tina Sorgenfri Pedersen

Projektet slutter egentlig i 2020, men hos Regionspsykiatrien Vest har man planer om at fortsætte samarbejdet med fysioterapeuterne.

 

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Sundhed.