Ida er døende: Nu advarer bekymrede læger kommunen om at ændre hendes pleje

En 13-årig alvorligt syg piges læger advarer kommunen om at stoppe planlagte ændringer i hendes pleje.

Ida Larsen er alvorligt syg, og hun kan ikke klare sig uden pleje 24 timer i døgnet.

Lige nu får hun den pleje af børnesygeplejersker fra et privat plejefirma, der blandt andet står for at give hende 29 sprøjter med medicin dagligt. Men den ordning skal nu ændres, har Herning Kommune besluttet. I stedet skal der tilknyttes SOSU-assistenter.

Den beslutning har fået tre læger til at skrive et bekymret brev til Herning Kommune. De mener ikke, at SOSU-assistenter vil kunne tage sig af Idas Larsens pleje, skriver de:

”Vi er blevet bekendt med, at Herning Kommune ønsker ganske snarligt at konvertere døgnbemandingen af sygeplejersker til assistenter.

Rent lægefagligt gøres der hermed opmærksom på stor bekymring for omsorgssvigt fra Herning Kommunes side, hvis dette føres ud i livet.”

Ida blev født sund og rask, men da hun var 14 dage gammel blev hun alvorligt syg.
Ida blev født sund og rask, men da hun var 14 dage gammel blev hun alvorligt syg.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Syg hele livet

Ida blev født sund og rask, men blev syg af en herpesvirus, da hun var 14 dage gammel. Herefter endte hun i respirator på Skejby og fik en hjerneskade.

Familien fik at vide, at deres datter højest ville blive et år gammel på grund af sygdommen. Men i dag er hun næsten 14 år og er svært hjerneskadet, lider af epilepsi, spasticitet og har svære respiratoriske problemer.

- Ida er dårlig, Ida er døende. Jeg kan ikke sige noget om, hvor lang tid vi har, eller hvor kort tid hun har. Det er kun Ida, der ved, hvor lang tid hun har kræfter til at kæmpe, forklarede Idas mor, Lonnie Møller Hansen, til TV MIDTVEST tirsdag.

Den alvorlige kombination af sygdomme betyder, at det ikke vil være optimalt at skifte sygeplejerskerne ud, skriver lægerne:

”Det er ud fra tværligt og tværsektorielt synspunkt en højtspecialiseret opgave at passe og behandle Ida, og denne opgave bør foretages af sygeplejersker med den rette uddannelse dertil, med de rette muligheder for behandling og derudover med indgående kendskab til Ida og de signaler, der skal handles hurtigt på.”

Læs hele brevet her

Politiker: - Vi tager situationen meget alvorlig

Brevet har givet Herning Kommune nye oplysninger i sagen, og de har nu både taget kontakt til lægerne og Region Midt, der betaler for to tredjedele af opgaven med Ida Larsens pleje.

- Vi tager den her situation meget alvorlig, og vi ønsker selvfølgelig at sikre, at ida får en god, tryg og forsvarlige pleje. Vi vil nu presse på for, at Region Midt genovervejer beslutningen om at ændre forhold i Idas pleje, siger Dorte West, der er formand for Børne- og familieudvalget i Herning Kommune.

Hun fortæller, at de i kommunen betaler for en tredjedel af opgaverne, og de vil gerne høre, hvordan regionen ser på sagen, og hvordan man sammen skal fortsætte sagen.

- Jeg har fuld forståelse for, hvor svær en situation det må være. De har jo enorm tryghed i det personale, de har, så det er klart, at moderen bliver i tvivl, om de nye har de rette kompetencer, siger hun.

Herning Kommune har selv stillet lægerne bag bekymringsbrevet en række opfølgende spørgsmål, så de kan blive klogere på sagen og fremadrettet tage de bedste beslutninger omkring Ida Larsen. 

TV MIDTVEST bragte dette indslag om sagen den 15. september 2020.