Iagttager: FC Midtjylland mangler en klar spillestil

De danske mestre er stærke til at bruge data på scouting og til at finde undervurderede spillere. Men FCM har brug for en klart defineret spillestil.

Mads Davidsen har en fortid som træner og fodbolddirektør i Kina, og er ét af de fodboldmennesker, der er en stor fortaler for brugen af data i sport. Han nikker anerkendende til FC Midtjyllands pokalskab med to mesterskaber de seneste fire år. Men ifølge ham kan FC Midtjylland stadig tage et skridt op.

- FC Midtjylland har nogle gange skyklapper på. Det, de kan, er nok til at vinde Superligaen, men hvis de skal klare sig bedre i Europa, skal de kunne noget mere, siger han.

Han peger på, at FCM er nødt til at udarbejde en klart defineret spillestil, hvor der skal være flere tydeligt indarbejdede mønstre.

- Det er ikke nok at have mange dygtige, individuelle spillere og så være dygtige til standardsituationer. 26 procent af alle scoringer i fodbold falder efter standardsituationer. Men FC Midtjylland glemmer lidt de næsten 75 procent af målene, der kommer i åbent spil. Og der er de ikke detaljerede nok. Det kunne de dyrke noget mere. De skal åbne øjnene lidt mere og tænker lidt større og ikke kun på at slå eksempelvis Hobro i den næste kamp, siger Mads Davidsen.

Gider ikke vinde tilfældigt

En af hans kæpheste har i mange år været, at han ikke gider vinde tilfældigt.

- FC Midtjylland er dygtige til at bruge data, når de rekrutterer nye spillere, for de har før fundet gode spillere til billige penge, men de har mangler i forhold til deres spillestil. Hvis du skal kunne måle din præstation, skal du have en meget specifik spillestil, og det skal være meget detaljeret, for ellers kan det skifte for meget fra kamp til kamp, understreger Mads Davidsen.

Ifølge ham er der ikke tale om at standardisere fodbold og gøre det til et kønsløst spil, hvis man som klub spiller på en bestemt måde.

- Fodbolden kan godt lære noget af amerikansk fodbold, hvor quarterbacken for eksempel ved, at når han har bolden, så har han mindst tre muligheder. Det er ikke tilfældigt, hvilken løsning han vælger, for det kan han simpelthen ikke nå. Der skal fodbolden være bedre til at gøre det samme. Det er en måde at gøre spillet lidt mere simpelt og spillerne mere trygge, siger Mads Davidsen.

Efter syv år i Kina har han bosat sig i London, hvor han følger nøje med i de tendenser, der rører sig i fodboldens verden. Videopodcasten Fodboldfamilien fra TV MIDTVEST har sat ham stævne hos datavirksomheden KMD i Aarhus, hvor også KMDs chefkonsulent Frans Hammer er med.

Se hele videopodcasten med de to her:

KMDs chefkonsulent Frans Hammer og fodboldtræner Mads Davidsen er gæster i denne udgave af Fodboldfamilien.
Foto: Dan Sørensen, TV MIDTVEST