Husker I Frederik? Nu er han flyttet hjemmefra

Han overraskede mange, da han sidste år blev student. Nu er Frederik Ahle flyttet hjemmefra, på trods af et liv som spastiker i en kørestol.

TV MIDTVEST mødte første gang Frederik Ahle, da han var tre år. Der kunne han hverken kravle eller gå, fordi han fik en hjerneskade under fødslen. Idag lever han et liv som spastiker, men sidste år blev han HF-student, og nu er han i gang med en uddannelse som socialrådgiver.

quoteJeg er egentlig mest bekymret for, om min mor kan klare sig uden mig.

Frederik Ahle

- Det er jo stort for ethvert ungt menneske at nå skridtet videre til at kunne få et arbejde, siger Frederik Ahle.

For første gang i sit liv står Frederik på egne ben. Han er flyttet fra mors kødgryder i Herning og bor nu i en handicapvenlig lejlighed i Esbjerg. Men Frederik er ikke bekymret. I hvert fald ikke for sig selv.

- Jeg er egentlig mest bekymret for, om min mor kan klare sig uden mig, siger Frederik Ahle.

- Jeg tror, jeg var mere bekymret, inden han flyttede. Men nu hvor jeg har set, at han egentlig trives med det, så har jeg ikke de bekymringer mere. Der er pludselig nogle flere ting, han selv skal sørge for, så langsomt slipper jeg ham, og så må han jo klare det, siger Frederiks mor, Dorthe Ahle. 

Sådan så det ud, da Frederik begyndte i en almindelig folkeskole. Hans klassekammerater så ham ikke som handicappet - han kunne bare ikke gå, sagde de.

Ville gerne kunne klare sig selv helt

15 timer om måneden må Frederik bruge sin hjælper til oplevelser og aktiviteter udenfor lejligheden. Resten af tiden klarer han sig selv i sit eget selskab. Og han gad godt være helt uafhængig af hjælp fra andre.

quoteNogle gange tænker jeg, det kunne da være lidt rart, hvis jeg kunne alting selv i stedet for at være afhængig af andre mennesker.

Frederik Ahle

- Det er så lidt, jeg får hjælp til, så nogle gange tænker jeg, det kunne da være lidt rart, hvis jeg kunne alting selv i stedet for at være afhængig af andre mennesker, siger Frederik Ahle.

Men hjælpen har han brug for, for at hans dagligdag som studerende kan hænge sammen. Men at flytte for sig selv har givet den unge mand en selvtillid, han aldrig har haft før. 

Sidste år blev Frederik Ahle student. Til sin mors og sin egen store glæde.

- Jeg tror, alle unge mennesker synes, det er en fantastisk milepæl at flytte hjemmefra mor og far. Det giver en frihed, men det giver jo også, i forhold til mig, en form for bekræftelse i, at jeg kan klare mig selv med hjælp. Jeg får hjælp til at komme op om morgenen, komme i seng om aftenen, hjælp til at få noget aftensmad og til at komme i bad, siger Frederik Ahle.

Om tre et halvt år kan Frederik kalde sig socialrådgiver. Hans næste store drøm er at møder en sød pige og få nogle børn.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Uddannelse.