Hjertestartere bag lås og slå er et problem: Rasmus reddede Mogens i åbningstiden

Alt for mange hjertestartere hænger bag låste døre, når der er brug for dem uden for offentlige bygningers åbningstider. Det er et problem, mener Trygfonden, for tilgængelighed er en afgørende faktor, når der skal reddes liv.

De var mødtes for at spille ishockey som sædvanligt, da Mogens Husted Hansen pludselig fik det dårligt.

- Jeg tager en slurk af min vandflaske, og da jeg sætter mig ned igen, får jeg en meget ubehagelig fornemmelse. Og jeg når lige at tænke, at det her er ikke godt. Så går lyset ud, siger han.

Heldigvis vidste en af de andre på banen i Kvik Hockey Arena i Herning, hvordan man skulle bruge en hjertestarter.

- Vi får den sat på ham, og den konstaterer, at der er hjertestop og han skal stødes. Så det var også en voldsom oplevelse at se sin holdkammerat ligge der og lave et ordentligt spjæt, fortæller Rasmus Pander.

Og Rasmus Pander endte med at redde Mogens Husted Hansens liv.

- Jeg fortsatte med hjerte-lunge redning, og pludselig tager Mogens et ordentligt hvæs, og så er der liv i ham igen, siger han.

Hjertestarteren her i Kvik Hockey Arena i Herning hænger på væggen til højre lige inden for døren. Derfor er det kun muligt at bruge den, når hallen er åben, og dermed er den utilgængelig mellem 23:00 og 07:00.
Hjertestarteren her i Kvik Hockey Arena i Herning hænger på væggen til højre lige inden for døren. Derfor er det kun muligt at bruge den, når hallen er åben, og dermed er den utilgængelig mellem 23:00 og 07:00.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Hjertestarter bag låste døre

Mogens Husted Hansen var heldig, fordi han faldt om til træning i en ishockeyhal i stedet for derhjemme, hvor det kun hver tiende, der overlever. Bliver man ramt af hjertestop på sit arbejde eller til en fritidsaktivitet overlever hver tredje nemlig.

Det skyldes blandt andet, at rigtig mange hjertestartere i det offentlige rum hænger indendørs, og derfor er det kun muligt at bruge dem, når bygningen er åben. Et stort problem, hvis man spørger Trygfonden.

- Tiden er altafgørende i forhold til, hvornår vi går i gang med hjertemassage, og hvornår man får givet det her livgivende stød med en hjertestarter. Derfor er det super vigtigt, at en hjertestarter hænger udenfor og tilgængeligt, så man kan løbe hen og gå i gang med at bruge den, siger projektchef Grethe Thomas.

Her i Midt- og Vestjylland er der 2.400 hjertestartere - og én ud af tre af dem hænger indendørs. Men tre ud af fire hjertestop sker i de private hjem, så hvis flere skal overleve hjertestop, er det vigtigt, at flere hjertestartere er tilgængelige døgnet rundt, mener projektchefen.

- Hvis man har nogle barrierer, så går der jo tid med at komme igennem dem, siger Grethe Thomas.

Hvis man bliver ramt af hjertestop, så er chancen for at overleve markant større, hvis man falder om på sit arbejde eller til en fritidsaktivitet, frem for hvis man falder om derhjemme.

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Sundhed.