Herningenser ville kæmpe i Syrien

En 23-årig mand fra Herning-egnen har fået inddraget sit pas, fordi han var på vej til Syrien for at kæmpe. Men manden havde tænkt sig at kæmpe på samme side som de danske soldater. (Genrebillede)

Afghanistan_soldater_1.jpg

Planen var klar og flyttekasserne var pakkede. En 23-årig dansk statsborger fra Herning-egnen ville til Syrien og deltage i kampene mod IS. Men så blev hans pas inddraget, det skriver Berlingske i en artikel i dag.

Den 23-årige har ikke selv ønsket at udtale sig, men avisen har søgt aktindsigt i de fem sager, hvor danske statsborgere har fået frataget deres pas, fordi der var mistanke om, at de ville rejse til konfliktzoner i udlandet. Sagen mod herningenseren er speciel, fordi han havde tænkt sig at kæmpe sammen med den kurdiske gruppe YPG imod Islamisk Stat, YPG-gruppen står på samme side som de danske soldater.

- Vi har vurderet, at der i dette tilfælde er grund til at antage, at han ville deltage i en konflikt, og at det udgør en fare for statens sikkerhed. At deltage i en væbnet konflikt kan medføre en forråelse, som kan udgøre en fare for statens sikkerhed. Det er den linie, vi har valgt at lægge i vores politikreds, siger Karen Sundtoft, der er juridisk konsulent i Midt- og Vestjyllands Politi til Berlingske.

Unfair forskelsbehandling

Den 23-årige havde ifølge avisen tænkt sig at flyve til Tyrkiet og rejse til Syrien via Irak for at deltage i våbentræning og senere i kampe mod IS. Han er tidligere uddannet i det danske forsvar. Men ifølge Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet på Københavns Universitet, er fratagelsen dybt problematisk. Dansk-kurderen Joanna Palani har nemlig i flere omgange kæmpet på kurdernes side uden at miste passet.

- Umiddelbart får man det indtryk, at sagen om den unge mand ligger et godt stykke på afstand af, hvad der var formålet med ændringerne i pasloven. Tilældet med Joanna og lignende sager bekræfter, at det ikke har været meningen at bruge de nye regler over for personer, der så at sige kæmper på side som de danske styrker. Det er krænkende for borgernes retssikkerhed, at man ikke på forhånd med nogenlunde sikkerhed kan vide, om man kan forvente at være omfattet af reglerne, siger Jørn Vestergaard til Berlingske.

Minister: Reglerne er klare

Ifølge Berlingskes aktindsigt beskrives den 23-årige mand som "ikke specielt religiøs" og "slet ikke fanatisk". Men Justitsminister Søren Pind afviser i en mail til avisen at loven er uklar.

- Når der er tale om, at man på eget initiativ drager i kamp for ikke-statslige styrker, vil passet under omstændighederne kunne indragfes. Om den pågældende vil kunne udgøre en trussel, når vedkommende vender tilbage til Danmark, vil i sagens natur bero på en konkret vurdering. Men det er vigtigt at understrege, at politiets afgørelse om pasinddragelse eller udrejseforbud kan indbringes for domstolene, skriver Søren Pind.

Den 23-årige herningenser har valgt ikke at klage over afgørelsen.