Herning: Hundredvis af demonstranter kæmper mod besparelser

​​​​​​​Herning Kommune skal spare 20 millioner kroner på specialundervisningen. Det skaber vrede hos Autismeforeningen.

Forældre og pårørende vil ikke finde sig i, at Herning Kommune har besluttet at spare på undervisning af børn med autisme.

quoteDet er katastrofalt. Mildere kan jeg ikke sige det. Det er det, fordi det går ud over både de almindelige børn og autisterne

Sonja Bach Møller, Ikast

Derfor samledes flere hundrede personer sig sidst på eftermiddagen for at deltage i en demonstration gennem byen, som Autismeforeningen i Midt- og Vestjylland havde arrangeret.

Det skyldes, at byrådet i Herning har besluttet at spare 20 procent på specialundervisningen i skolerne næste år.

- Det er katastrofalt. Mildere kan jeg ikke sige det. Det er det, fordi det går ud over både de almindelige børn og autisterne, fortæller en af deltagerne til demonstrationen Sonja Bach Møller fra Ikast.

Politikerne forklarer spareøvelsen med at stadig flere børn bliver henvist til specialklasser, så udgifterne hele tiden vokser. Derfor bliver der skåret i udgiften pr barn og lagt skoler sammen.

- Der skal spares 20 millioner ud af de 125 millioner, vi bruger i dag. Så der bliver stadig brugt mange penge på vores specialtilbud. Også på et fint niveau i forhold til, hvad man bruger på de samme tilbud i andre kommuner, fortæller formanden for Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune, Dorte West.

Fra demonstrationen i Herning i dag.
Fra demonstrationen i Herning i dag.
Foto: Malene Skree Nordsmark, TV MIDTVEST

Rykker skole

Samtidig med besparelserne vil Herning Kommune flytte en autismeafdeling med 120 børn fra en skole til en anden.

Det skaber utilfredshed os Jeanette Hoffmann, som der er mor til Jonas, der går i 8. klasse. Den nuværende skole har nemlig ændret hendes søns tilværelse til det bedre.

- Hvis du møder Jonas i dag, så vil du ikke umiddelbart se ham som autist. Han er en velfungerende dreng, der kan nogle ting, for han har lært at begå sig, og det har betydet alt for ham, forklarer hun.

Jonas har nu gået på autismeafdelingen siden 2. klasse. Hans mor er nu bekymret for, hvad der skal ske, når han skal flytte skole.

- Jeg er bange for, at han går tilbage. Jeg er bange for, at noget af alt det, der er bygget op, det går lynhurtigt tilbage, siger Jeanette Hoffmann.

Jeanette Hoffman med sin søn Jonas.
Jeanette Hoffman med sin søn Jonas.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

20 millioner kroner

Jonas skal skifte skole, fordi byrådet har besluttet er rykke børnene med autisme fra Sønderagerskolen til en skole, der ligger i bydelen Holtbjerg. Samtidigt skal der altså også skæres 20 millioner på specialundervisningen.

Autismeforeningen kalder det for en helt uacceptabel fremfærd.

- Her prioriterer kommunen ganske enkelt til skade for fremtiden for autistiske børn. De har også ret til en tryg fremtid, og det har deres familier også. Det får de ikke sådan her, siger formanden for Landsforeningen Autisme, Midtvest, Søren Dalgaard.