Nu er det blevet nemmere at sove i telt under åben himmel

I Herning Kommune er det midlertidigt tilladt at overnatte i de kommunale skove. Her kan du se, hvilke regler du skal overholde.

Det er nu tilladt at slå telte op og overnatte i skovene i Herning Kommune, hvis man overholder et regelsæt. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Grundet coronakrisen kommer færre formentlig til at forlade landet for at tage til sydens sol. Men der er også muligheder for at få anderledes oplevelser hjemme i den midt- og vestjyske natur.

Herning Kommune har nu helt ekstraordinært givet tilladelse til, at man kan slå telt op i de kommunale skove og tage en overnatning.

Det har de ikke gjort ud af ingenting. Kommunen har nemlig oplevet meget stor efterspørgsel på kommunens shelters.

- Vi har valgt at tage idéen op, fordi vi kunne se, at der var et stort run på vores shelterpladser. Der er simpelthen et ønske om at komme ud i naturen og overnatte derude. Muligheden for at komme ud i naturen og opleve den ro, som er der, synes vi godt, vi kunne give borgerne. Det er jo vores alle sammens skove, så vi synes, at alle skal have gavn af dem, siger Louise Berg Hansen, biolog i Herning Kommune.

Herning Kommune har åbnet 21 skovområder og 24 kommunale shelterpladser for gratis overnatning i telt frem til den 2. august.

De åbne skove er 'en gave'

Siden starten af maj har det været lovligt at nappe en nat i telt under trækronerne i udvalgte statsskove, og nogle af dem, der sætter pris på bedre muligheder for at overnatte i det fri, er kæresteparret Maja Jensen og Emil Sørensen. De er lige nu på en tre-dages vandretur i Silkeborgområdet

For os er det lidt en gave. Fordi vi er vant til at bruge naturen, så betyder det egentig bare, at vi har fået endnu mere plads at lege på.

Maja Jensen

- For os er det lidt en gave. Fordi vi er vant til at bruge naturen, så betyder det egentig bare, at vi har fået endnu mere plads at lege på. Det giver nogle flere muligheder. Fordi der er flere, som bruger shelterpladserne lige nu, så bliver det nemmere at komme ud, når vi ikke skal konkurrere med så mange andre om sovepladserne rundt omkring, siger Maja Jensen.

Emil Sørensen og Maja Jensen er et par rutinerede naturmennesker. Hun er jæger, mens han er fisker. Lige nu er de sammen ude på en 50 kilometer lang vandretur rundt i Silkeborg-området. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Husk reglerne for overnatning i det fri

Det er ikke kun i Herning Kommunes skove, at det er tilladt at slå et telt op for at tage en overnatning.

I mere end 275 statsskove er det ligeledes tilladt, og på Naturstyrelsens hjemmeside kan du se alle stederne på et kort.

Men hvis man vil tage en overnatning under stjernehimlen i en skov, så er der nogle regler, der skal overholdes.

De regler har vi samlet herunder.

Regler for fri teltning i skove

Teltning må kun ske på de træbevoksede områder i de udvalgte skove.

 1. Det er kun tilladt at overnatte én nat samme sted.
 2. Man må højst slå to telte op samme sted.
 3. Teltene må maks. være tre-personers telte
 4. Teltene skal være uden for synsvidde fra drifts- og beboelsesbygninger, herunder f.eks. naboer og campingpladser, samt bilveje.
 5. Det er kun tilladt at anvende åben ild på de dertil indrettede bålpladser.
 6. Man må kun bruge feltkøkken, hvis man bruger et stormkøkken, hvor brænderen er indelukket fx Trangia. Af hensyn til brandfare må man ikke sætte stormkøkkenet på blade, nåle eller andet brændbart materiale – sæt gerne stormkøkkenet på en sten eller andet lignende ikke-brændbart materiale.
 7. Vær opmærksom på, at en skov kan være lukket for brug af åben ild, brug af bålpladser mv. grundet tørke, og så er brug af stormkøkken heller ikke tilladt. Evt. lukning af skove med Fri teltning vil være angivet på Naturstyrelsens hjemmeside samt evt. med opsatte skilte ved skovenes indgange
 8. Det er ikke tilladt at bruge motoriseret transport på skovens veje.
 9. Teltning er ikke tilladt på de strandbredder, klitter, enge, moser, heder, marker mv. eller andre lysninger, som indgår i de udpegede skove.
 10. Efter endt brug skal man rydde op efter sig og tage sit affald med.
 11. Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke er lovligt at udvise støjende adfærd, herunder benytte radioer, højttaler, musikinstrumenter o.a. på en støjende måde.

Kilde: Naturstyrelsen.dk

 

02:20

Det er nu tilladt at tage en overnatning under åben himmel i Herning Kommune.

Luk video